+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Túži vaše dieťa vysadnúť do sedla? Letný tábor s koňmi je to pravé

Kone fascinujú ľudí od nepamäti. Deti nie sú výnimkou. Dievčatá sa často nechajú unášať predstavou o romantickej jazde po lúke či pláži, chlapci zas fantazírujú o dobrodružstvách, ktoré zažívajú hľadiac na svet z konského sedla. Minulosť bola bohatá na príležitosti súžitia s týmito vznešenými zvieratami, dnes človek možnosti, ako sa dostať blízko ku koňom a vysadnúť do sedla, musí obyčajne vyhľadávať. Pre deti, ktoré majú v sebe túžbu zakúsiť jazdectvo, je ideálnym riešením zúčastniť sa letného tábora s koňmi.

 

 

Letný tábor, ktorý otvára oči

Deti často túžia po domácich zvieratách, spoločníkoch, s ktorými sa môžu hrať a je s nimi veselo. Kameňom úrazu však často býva zistenie, že domáci miláčik si vyžaduje pozornosť nielen vtedy, keď sa dieťaťu chce a má náladu venovať sa mu. Je to zodpovednosť, pravidelná starostlivosť, trpezlivosť, neustály záujem a rozpoznávanie rôznych signálov, ktoré im zviera dáva. S koňmi to nie je iné. Dieťa tak v tábore spoznáva svet, ktorý nie je len o potešení z jazdy na koni, ale aj o starostlivosti, ktorú si kôň vyžaduje. Získava teda poznatky, zručnosti a jasnú predstavu o tom, že vysadnutie na chrbát koňa má svoju cenu, ktorú platíme tým, že týmto živím stvoreniam dávame to, čo potrebujú. Absolvovanie tábora je príležitosťou uvedomiť si, že mať zvieratko znamená mať zodpovednosť.

 

 

Bez obáv pod dohľadom profesionálov

Určite ste už videli mnoho obrázkov, na ktorých kôň vyciera zuby a pôsobí, ako by sa bláznivo rehotal a vskutku dobre zabával. V skutočnosti je to gesto, ktoré nám dáva na známosť, že kôň sa snaží lepšie zachytiť pach z okolia, niečo „vetrí“. A nie je to zďaleka jediný prejav koňa, ktorý vedia skúsení inštruktori identifikovať. Rôzne pohyby uší, pokyvkávanie hlavou, chvostom, podupkávanie – to všetko sú odborníci naučení sledovať a vyhodnocovať na základe toho „náladu“ a súčasný stav koňa. Poznať „reč koňa“ je mimoriadne dôležité najmä pri tréningu detí. V jazdeckom tábore sa preto musia nachádzať profesionáli, ktorí dokážu správne vyhodnotiť jednotlivé signály vydávané koňmi. Tým sa garantuje nielen odovzdanie dôležitých poznatkov deťom, ale hlavne bezpečnosť detí pri kontakte s týmito nemalými zvieratami.

 

 

Pozitívny vplyv na dieťa

Odstraňovanie pohybových porúch, svalovej dysbalancie, nesprávneho držania tela, zvyšovanie sebadôvery, úprava emotivity, prekonávanie nedôvery či úzkosti, zlepšovanie komunikácie, tlmenie hyperaktivity či agresivity – to všetko (a viac) je možné vďaka spojenia koňa a človeka. Dokazuje to i hipoterapia, dobre známa liečebná metóda, ktorá pomáha prekonávať rozličné fyzické i psychické neduhy. Ale i keď vaše dieťa netrpí žiadnym z uvedených problémov, kontakt s koňmi mu môže priniesť nemalý úžitok.

 

Jazdenie na koni na prvý pohľad vyzerá ako jednoduchá záležitosť. Pravda je však taká, že si vyžaduje viac ako schopnosť udržať sa v sedle. Kôň je zviera veľmi senzitívne, dokáže vycítiť našu náladu, momentálny psychický stav a to sa môže prejaviť aj na jeho správaní k človeku. Prvou z cenných lekcií, ktoré nám dáva, je, že starosti, obavy, zlú náladu treba nechať bokom. Práca s koňmi a jazdenie si vyžadujú pokoj a plnú sústredenosť. Nielen kôň disponuje schopnosťou vcítiť sa do nás, ale i my musíme byť schopní vnímať jeho rozpoloženie. Deti sa teda učia dôležitosti koncentrácie na vykonávanú činnosť, empatii a nevyhnutnosti kontrolovať svoje emócie. Je to základ pre bezpečné jazdenie a udržanie sa v sedle.

 

 

Rovnako si deti musia osvojiť vytrvalosť a schopnosť zdolávať prekážky. Nič nejde samo od seba, na všetko treba vynaložiť snahu. Ak má dieťa získať plnú kontrolu nad koňom, potom potrebuje prekonávať samé seba, cibriť svoje zručnosti, rozširovať vedomosti a v neposlednom rade nenechať sa odradiť či strhnúť nezdarmi. Kôň má vynikajúcu pamäť. Spája si s vami pozitívny zážitok? Zapamätá si to. Ublížili ste mu? Zapamätá si to. Ťažko mu vysvetlíte, že včera ste mali len blbú náladu, ale dnes už je všetko OK, tak sa vás nemusí báť.

 

 

Začiatočník či pokročilý

Ak má vaše dieťa už skúsenosti s jazdením na koni, zrejme pre vás nie je ťažké rozhodnúť sa, či ho do letného tábora poslať, alebo nie. Zložitejšia situácia je u začiatočníkov, u ktorých samotná túžba po koni nemusí byť rozhodujúca. Vidieť koňa v rozprávke či v knižke a vidieť koňa naživo je rozdiel. Aj dospelý človek sa pri tomto veľkom zvierati cíti malý a má rešpekt. Predstavte si teda, ako sa musí cítiť dieťa. Skôr ako dáte dieťa do jazdeckého tábora, skúste sa s ním vybrať za koňmi a otestujte jeho reakciu v reáli. Možno zistíte, že má strach čo i len sa ho dotknúť, nieto ešte naň vysadnúť. To môže byť jasným znamením, že s takýmto druhom tábora treba počkať a vyberte mu niečo iné zo širokej ponuky letných táborov. Rovnako dieťa alergické na srsť nemusí kontakt s koňom znášať dobre. Ak však vaše dieťa nemá ani panický strach, ani alergiu, potom niet prečo váhať.

 

 

Veselo na ranči

Jednou z veľkých výhod jazdeckého tábora je, že spája poznávanie s príjemným zážitkom, zábavou a dobrodružstvom. Deti prežívajú nezabudnuteľné chvíle v prostredí ranča, v obklopení krásnej prírody sa menia na indiánov i kovbojov, starajú sa o kone a stvárajú bláznivé koniny. Túži vaše dieťa po jazdení? Letný tábor s koňmi je to pravé pre splnenie jeho snov.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook