+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Tábor pre rodičov

Obuť si mamine topánky, obliecť jej sukňu, dať rúž na ústa a tváriť sa, že som dospelá. Kto sa v detstve nehral na dospelého a v mladých rokoch netúžil byť ním čím skôr, aby sa nemusel držať príkazov rodičov a užívať si život bez toho, že by sa niekomu musel za to zodpovedať? A potom príde tá dlho očakávaná dospelosť a hovoríme si, keby som sa tak aspoň na pár dní mohol stať dieťaťom… Nemusel by som nič chystať, rozmýšľať čo nakúpiť, navariť, ako vyriešiť to či ono, len by som sa zabával, išiel za kamarátom alebo aj do letného tábora. Nemožné? Iste?

 

 

Späť do detských topánok

Hoci sa s tým v našich končinách sotva stretnete, v zahraničí nie sú tábory pre dospelých ničím výnimočným. Existuje veľa miest, ktoré ponúkajú dospelým niekoľko dní strávených podľa chuti, s heslom „môžete sa správať ako deti“. Rovnako ako pri tých detských táboroch aj pri dospeláckych platí, že má človek na výber z táborov s rôznym programom. Nájdete tu teda tábory zamerané na šport, leňošenie, získavanie nových zručností a vedomostí a podobne.

 

Dospelý tak môže stráviť niekoľko dní hrou na cowboya, indiána, staviteľa lodí, meditáciami, kreatívnymi činnosťami, učením sa cudzích jazykov či zdravému vareniu, tancovaním, sledovaním filmov, opekačkami atď. Nie ojedinele je v ponuke pre dospelých ako bonus „otvorený bar“, či ako hlavný benefit sa ponúka „digitálna detoxikácia“. Šialenstvo? Áno, trochu je to možno pritiahnuté za vlasy, avšak ciele týchto pobytov v táboroch rozhodne nie sú malicherné.

 

Návštevníkom totiž prinášajú oslobodenie sa od jarma dospelosti – od toho, čo predstavuje psychickú záťaž spojenú s neustálou zodpovednosťou za niečo a niekoho. Stres, stereotyp, bežné povinnosti a činnosti idú bokom a na rad prichádzajú okamihy, v ktorých sa človek môže venovať plne sebe samému, svojim túžbam, koníčkom, zábave, spoznávaniu nových ľudí atď. Popritom vypúšťa z hlavy to, čo ho denne ťaží, čo mu nedovolí byť plne šťastným či si šťastie uvedomovať. Stáva sa z neho dieťa, ktoré nerieši, či bude mať zajtra prácu, či má všetko upratané, či má dosť vecí, či…

 

 

Vedieť vypnúť

Čo si pomyslíme, keď naše dieťa odchádza do letného tábora či na školský výlet? Že budeme mať čas na poriadny oddych, alebo že budeme môcť urobiť kopec roboty, kým naša ratolesť nie je doma? Obyčajne je to tá druhá možnosť. Naplánujeme si na ten čas toľko úloh, že ani nevieme, odkiaľ začať. Ale práve tá prvá možnosť – poriadny oddych – je tá, ktorá by mala vyhrávať. Naplánovať si výlet či pobyt, kde sa možno venovať sebe a svojim záujmom a nechať nachvíľu bokom všetky starosti všedných dní. Nie, netreba nevyhnutne utekať do letného tábora pre dospelých, možno sa však detskými tábormi či samotnými deťmi inšpirovať.

 

Predstavte si, že by ste išli do tábora. Ako vyzerá zhruba taký program? Ráno deti vstanú, dajú sa na poriadok, idú na raňajky, potom ich čaká prvá vlna zábavy – napríklad spoločenské hry, túra, potom sa naobedujú, oddýchnu si a prichádza na rad druhá vlna zábavy – napríklad kreatívne dielne a opäť dávka pohybu. Napokon sa navečerajú a prichádza na rad tretia vlna zábavy – napríklad opekačka, diskotéka, čítanie rozprávok. Ak tieto aktivity prispôsobíte svojím záujmom a, samozrejme, veku, potom na vás môže čakať niekoľko pekných dní strávených bez stresu, dní, kedy nie je dôležité, čo všetko by sa malo, ale čo skutočne chcete. Doviesť do dokonalosti to môže, ak sa rozhodnete absolvovať nejaký pobyt mimo domova, kde vás nebude od oddychu odpútavať neustlaná posteľ, kôpka riadu v dreze, prach na poličkách, špinavé oblečenie v koši, neumyté okná atď.

 

 

Prečo byť na seba dobrý

Nedostatok oddychu a stres nás oberajú o fyzické i duševné zdravie. Srdcovo-cievne ochorenia, ochorenia tráviaceho systému, oslabená imunita, podráždenosť, nervozita, úzkosť, neschopnosť sústrediť sa, apatia – to je len malá časť z toho, čo na nás číha, ak si nedoprajeme relax. Vzrastá negativizmus a často by sme najradšej od všetkého utiekli preč. Práve preto si treba vedieť nájsť čas na venovanie sa sebe samému, svojim potrebám. Načerpáme tak silu nielen pre seba, ale aj pre iných, za ktorých nesieme zodpovednosť, na ktorých nám záleží.

 

Popritom je potrebné naučiť sa vidieť veci z lepšej strany a naučiť sa byť šťastný bez „podmienok“, rovnako ako sú šťastné deti – nezaťažené zbytočnými komplexami, minulosťou, krivdami, túžbami vlastniť viac a viac, strachmi z neúspechu…

 

 

Ako na to?

Neporovnávajte sa s tými, ktorí majú viac, ale s tými, ktorí sú na tom horšie ako vy; buďte vďační za tých ľudí, ktorí sú vo vašom živote a neustále v nich hľadajte to dobré (každý má za sebou niečo a má starosti, problémy, o ktorých možno ani nechyrujete), dávajte najavo svoju lásku najbližším – nie veľkými gestami, ale úsmevom, objatím, drobnosťami; zabudnite na minulé krivdy a odpustite; netrápte sa tým „čo by bolo, keby“ – to sa nikdy nedozviete a nijako vám to nepomôže.

 

Treba hľadať čaro okamihov, vychutnávať si každý deň aj s tým, čo prináša; tešte sa z maličkostí a uvedomujte si, že nič nie je samozrejmosť (ani to, že máte čo jesť, že máte strechu nad hlavou, rodinu, kamarátov, prácu – hoc ako zlú…), každý deň sa za niečo pochváľte (dnes som úprimne usmiala na kolegyňu, ktorá mi lezie na nervy; dnes som sa ovládla a neskríkla som na dieťa, keď vylialo polievku…) a podobne.

 

 

Rozprávkový život

Detstvo je za nami a nevráti sa. To je jasné. Neznamená to však, že by sme si nemali dopriať oddych a zábavu, oslobodené od zapodievania sa problémami, strasťami, obavami z toho, čo je a čo príde. Nájsť si čas urobiť si deň či večer podľa svojich predstáv, nazerať na seba ako na rozprávkových hrdinov, ktorí vždy dokážu zvíťaziť nad zlom a nepriazňou osudu, prežívať každý okamih naplno, dať priestor úsmevu, objatiam, láske, mať pozitívny prístup – to je základ k tomu, aby sme si život dokázali vychutnávať ako deti a boli zdraví, šťastní, spokojní.

 

 

Chceli by ste sa aj Vy občas stať aspoň na pár hodín dieťaťom? Ak by sa organizovali tábory pre dospelých, zúčastnili by ste sa? Čo by v takom tábore určite nemalo podľa Vás chýbať? Podeľte sa s nami o Vaše názory na Facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook