+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Prečo ísť do športového tábora

Snáď nikto nepochybuje o tom, že rôzne pohybové a športové aktivity majú na človeka blahodarné účinky. Ba dokonca sú priam základom zdravia. Malý, veľký, mladý, starý, žena či muž – platí to pre všetkých bez výnimky. Ak dieťa nadobudne správne návyky a lásku k športu už v detstve, v živote mu to môže byť veľmi nápomocné. Nie nadarmo je v školách povinná telesná výchova. Pohybové krúžky, športové tábory, ale aj rodinné výlety na bicykloch či návšteva rôznych stredísk za účelom rozhýbať kosti sú príležitosti, ako prispieť deťom k dobrej zdravotnej kondícii.

Čo dáva dieťaťu športová činnosť?

Zjednodušene by sme mohli povedať, že fyzické i duševné zdravie. Ak by sme našu odpoveď chceli predsa len trocha rozviesť, potom môžeme uviesť, že šport vedie k dobrému držaniu tela, zvyšovaniu obranyschopnosti a kapacity pľúc, udržovaniu optimálnej telesnej hmotnosti, zlepšovaniu srdečnej a cievnej činnosti, odbúrava psychickú únavu, napätie, stres atď. Deti, ktoré majú dostatok pohybu, sa vyznačujú tiež vyššou sústredenosťou na mentálnu prácu (ako napríklad učenie), bývajú cieľavedomejšie, dokážu ísť vytrvalejšie za svojimi cieľmi a sú motivovanejšie k dosahovaniu úspechov a zdolávaniu prekážok.

Kolektívne športy (ako napríklad futbal, volejbal, florbal) učia deti spolupracovať, byť tímovým hráčom, vnímať a rešpektovať ostatných jednotlivcov v záujme víťazenia. Umožňujú zdieľať tímovo radosti i nezdary a sú cennou lekciou, ako kontrolovať emócie. Asi ani netreba hovoriť, že všetko sú to dobré skúsenosti nielen pre dosahovanie úspechov v športe, ale i v každodennom živote.

Nesmie chýbať radosť a nadšenie

Nezáleží na tom, akej pohybovej aktivite sa vaše dieťa venuje a či dosahuje väčšie alebo menšie úspechy. Dôležité je, aby malo radosť z pohybu a šport nebol pre neho trápením. Vyberať mu treba úmerne k jeho schopnostiam či nadaniu a nenútiť ho venovať sa niečomu, čo ho nebaví. Aj dobre zvolený šport ho môže deprimovať, ak ho nebudete povzbudzovať, motivovať a chváliť, hoci aj za nepatrné pokroky.

Ak nenavštevuje žiadne športové krúžky, vyhľadávajte spoločne pohybové aktivity a z pohybu si spravte hru a zábavu. Je naozaj jedno, či má dieťa nadanie na šport alebo nie, radosť z pohybu môže zažívať tak či onak. Výhodou je, že príležitosť na pohyb je všade a každý deň. Efektívne sa hýbať môže doma, vonku, v prírode, na športovisku, za každého ročného obdobia, počas školského roka i prázdnin, napríklad v letnom tábore.

Letné tábory, v ktorých hrá hlavnú rolu šport

Letné tábory mávajú rôzne zameranie a zodpovedajú rozličným záujmom detí. Vo všetkých hrá pohyb dôležitú úlohu, žiadny z nich nie je o vysedávaní a vylihovaní. V zvýšenej miere sa však pohybovým aktivitám venujú práve športové tábory, ktoré poskytujú deťom priestor rozvíjať ich pohybové zručnosti, trénovať a zlepšovať sa vo vybranom športe. CK Bombovo má v ponuke športové pobyty pre deti vo veku od 8 do 16 rokov. Zúčastniť sa ich môžu začiatočníci i pokročilí, dievčatá i chlapci.

Pre nadšencov florbalu je určená Letná florbalová akadémia, ktorá umožní deťom zlepšiť herné schopnosti, a to pod odborným dohľadom šéftrénera mládeže florbalového tímu DFA Nitra, držiteľa florbalovej trénerskej a rozhodcovskej licencie. Cenné skúsenosti im tu určite odovzdá aj bývalý extraligový brankár DFA Nitra, ktorý momentálne trénuje dorastencov a brankárov DFA Nitra.

Deti budú mať príležitosť zmerať si sily s táborovými spoluhráčmi a kamarátmi v rôznych disciplínach ako vedenie a ovládanie florbalovej loptičky, driblovanie, spracovanie nahrávky. Základné kompenzačné a strečingové cvičenia, streľba na bránku, základné brankárske postoje či riešenie obranných situácií, ale tiež kľučky a finty, hra jeden na jedného sú zárukou, že nielen o pohyb, ale tiež o zábavu nebude veru núdza.

Ak je vaše dieťa fanúšikom futbalu, potom je tu práve preň Letná futbalová akadémia. Okrem vedenia a ovládania lopty, streľby, hlavičkovania, nájazdov či priamych kopov čaká na nadšencov tohto športu množstvo prekážok, agility rebríky a rôzne iné tréningové pomôcky, zmerajú si sily so spoluhráčmi i trénermi a na záver získajú certifikát o úspešnom zvládnutí LFA. Motiváciou je možnosť získať jedno z ocenení ako najlepší brankár, strelec, hráč turnaja či objav tábora. O zlepšovanie herných schopností a zručností či odstraňovanie nedostatkov sa postarajú profesionáli, ktorí trénerské skúsenosti čerpajú napríklad FKM Bratislava Karlova Ves.

Samozrejme, k športu patrí aj relax, ktorí si deti absolvujúce športový tábor doprajú napríklad  na turistike i pri rôznych tradičných aj netradičných hrách v prírode. Obľúbené aktivity ako opekačka, diskotéka a nočná hra nebudú chýbať tiež. Chcete veľa pohybu, ale behanie za menšou či väčšou loptou nie je to pravé pre vaše dieťa? A čo vraví na vodu? Predplavecká príprava, zdokonaľovanie sa v plávaní, šnorchlovanie a potápanie si môžu užiť deti v tábore Napnúť plachty, plážové aktivity a kúpanie v mori ponúka tábor Na jednej vlne.

Pohybom k zdravému telu i mysli

Všetci dobre poznáme motto V zdravom tele, zdravý duch. Okrem toho, že sa športové aktivity postarajú deťom o správne vynaloženie energie (ktorej majú zdá sa neúrekom), prispejú určite aj k dobre slúžiacemu zdraviu a pozitívnemu mysleniu. Podporovať ich v pravidelnom pohybe má rozhodne zmysel. Nenahraditeľné zážitky a dobré návyky si ponesú so sebou do života ako cenný dar, ktorý im môže výrazne pomôcť k tomu, čo súčasná doba tak často a hlasno prízvukuje – zdravý životný štýl.

Aký vzťah má k športu vaše dieťa? Musíte ho do pohybu nútiť, alebo sa nehýbe v podstate len vtedy, keď spí?:) Rozhýbte prsty a napíšte nám o tom na facebooku, budeme sa tešiť.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook