+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Prečo ísť do letného tábora?

Prázdniny skončili a deti sa už opäť naplno venujú školským povinnostiam. Podaktoré z nich strávili leto doma, prípadne u babky, iné si ho spestrili pobytom v letnom tábore. Aj po tohtoročnej táborovej sezóne môžeme skonštatovať, že deti aj mladí majú veľa energie a v táboroch rozhodne nezaháľali. Uvažujete nad tým, že ďalšie leto by sa tábora mohlo zúčastniť aj vaše dieťa? Ponúkame vám zopár dôvodov, prečo neváhať.

 

 

Nebudú sa rozhodne nudiť

O program majú deti postarané celý deň, pričom na nich dohliadajú skúsení animátori. Program je nastavený úmerne k veku detí,  aby sa žiadne z nich nenudilo, ale aktívne zapájalo do všetkých činností. Spoločenské i športové hry, kreatívne dielničky, výlety, opekačky a mnoho iného vypĺňa čas detí a tie nemajú veru žiadnu príležitosť nudiť sa.

 

 

Užijú si kopec zábavy

Ak by ste sa vybrali do ktoréhokoľvek zo stredísk, kde sa konajú naše tábory a opýtali sa prevádzkovateľov, čo tam bolo v lete najviac počuť, určite by ste dostali odpoveď: „Pokrikovanie a smiech.“ Áno, tábory sú najmä o skvelej zábave, deti sa môžu vyblázniť do sýtosti, bez toho, že by museli myslieť na nejaké školské či domáce povinnosti. Hrajú sa a súťažia, bavia sa, a to všetko pri dobrej nálade, ktorú podporuje aj skutočnosť, že nie sú samy, ale majú okolo seba vrstovníkov.

 

 

Zažijú niečo nové

Nové prostredie, nové tváre, nové hry. To všetko prináša so sebou aj nové zážitky. Z referencií od rodičov vieme, že deti zvyknú ešte dlho po návrate z tábora spomínať na to, čo zažili, čo sa stalo, čo robili, kto tam bol, s kým sa skamarátili, čo im bolo smiešne alebo aj kto ich nahneval… a chcú to prežiť znova, vrátiť sa späť  aj o rok. Tábor je pre nich ako dostať sa do iného sveta či do rozprávky a stať sa na pár dní  hrdinami, čo najmä pri tých menších umocňujú programy postavené na čarovných príbehoch (napr. stratené kráľovstvo, v ktorom deti pomáhajú škriatkom, pirátske dobrodružstvo).

 

 

Môžu sa zdokonaľovať

Tábory sú dnes s rôznymi zameraniami. Deti sa môžu venovať počas pobytu športu pod dohľadom profesionálnych trénerov, cudzím jazykom s lektormi z renomovaných škôl, ale aj starostlivosti o zvieratá, prírodu, kreatívnym činnostiam atď. Okrem zábavy tak popracujú na svojich zručnostiach a získajú nové vedomosti a poznatky, a to hravou formou, bez klasického školského tlaku, prostredia, a známeho postrachu – skúšania.

 

 

Rozhýbu telo

Vysedávanie v školských laviciach či doma za počítačom a pred telkou – to celkovému zdraviu rozhodne neprospieva. Tábor je preto ideálna príležitosť na rozhýbanie tela. Deti tu trávia podstatnú časť dňa hrami vonku, na čerstvom vzduchu. Programy sú zostavené tak, aby mali deti dostatok pohybu, ktorý im okrem zdravia prispieva aj k ozaj dobrému spánku.

 

 

S vrstovníkmi na jednej vlne

Jedna vec sú kamaráti zo školy či susedstva, druhá vec zase kamaráti z letného tábora. Spoločný rytmus, ranné prebúdzanie a večerné zaspávanie, spoločné stolovanie a aktivity – to všetko vytvára komunitu ľudí, ktorých spája nevyhnutnosť spolupracovať spolu a pomáhať si. Deti sa stávajú v tábore jednou rodinou, zlepšujú svoje komunikačné a sociálne zručnosti, sú spolu 24 hodín denne, a tak sa utužujú vzťahy s kamarátmi na úplne inej úrovni, ako keď sa s nimi majú možnosť vidieť len v určitú dobu (napríklad počas vyučovania v škole, na krúžku, na návšteve). Získavajú skúsenosť zo spolunažívania s „cudzími“, konfrontované sú s odlišnosťou, inými zvykmi, a to s vrstovníkmi, s ktorými ich spája porozumenie plynúce z rovnakého veku, rovnakých detských záujmov i starostí.

 

 

Skúška dospelosti

Dieťa musí byť v tábore do istej miery samostatné. Samo sa vybalí, ráno oblečie, postará o hygienu, musí sa stať členom spoločenstva a rešpektovať jeho pravidlá, musí sa ozvať, keď niečo nie je v poriadku (napríklad ho niečo bolí, niečo sa mu nepáči). V podstate ide o skúšku dospelosti, kedy je dieťa nútené prejaviť zodpovednosť za seba, ale aj za iných, ak je treba.

 

 

Týždeň bez starostí

V neposlednom rade k dobrým dôvodom prečo dať dieťa do tábora patrí skutočnosť, že sa týždeň nemusíte o nič starať. Od okamihu, kedy dieťa nastúpi do tábora, má zabezpečenú stravu, pitný režim, ubytovanie, program, pričom naň dohliadajú profesionálni animátori, personál strediska i lekár. Obavy môžete nechať bokom. Dieťa sa vám určite domov vráti v poriadku a šťastné.

 

 

Bombovo s Bombovom

Ak ste nadobudli presvedčenie, že letný tábor v ďalšej sezóne určite zaradíte do prázdninového programu svojho dieťaťa,  stavte na istotu. Vyberajte z ponuky kancelárií, ktoré majú  bohaté skúsenosti s organizovaním táborov a dobré referencie. CK Bombovo určite k takým patrí. Svedčia o tom nielen bombové zážitky detí, ale občas i slzy, ktoré deti ronia, keď sa im z tábora nechce vrátiť domov:)

 

O akom zážitku Vaše dieťa najčastejšie rozpráva? Prežilo niečo bombové, na čo nevie zabudnúť? Napíšte nám o tom na Facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook