+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Máte doma pohoďáka či hotovú pohromu?

Byť rodičom nie je hračka. Bojkovia, rojkovia, šibali, vyhľadávači úrazov, zábudlivci, odporcovia poriadku – čo dieťa, to iný temperament. Dobre to vidieť najmä v školách či letných táboroch, kde sa na jednom mieste sústreďujú deti s najrozličnejšími charaktermi. Snáď medzi najťažšie úlohy rodiča, učiteľa alebo animátora patrí dobre odhadnúť povahu dieťaťa a tomu prispôsobiť aktivity a jednanie s ním. Hoci nám je temperament pridelený do vienka, výchovou vieme mnohé ovplyvniť. Pravda je, že s niektorými deťmi je to ľahšie, s inými ťažšie. Aké je to vaše?

 

 

Ústa sa mu zavrú, len keď spí… aj to nie vždy

Veselé, zvedavé, dobre naladené, aktívne, ľahko sa prispôsobujúce, spoločenské a zhovorčivé dieťa, to je sangvinik. Okrem bezprostrednosti, ľahkého nadväzovania kontaktov, otvorenosti, citovej dostupnosti a vychutnávania si pozície stredobodu pozornosti ho charakterizuje aj to, že nás dokáže riadne vytočiť. Napríklad tým, ako nedoťahuje veci do konca, ako sa prehnane zaoberá sám sebou, ako nás nepočúva, keď mu niečo hovoríme, ako nám skáče do reči, ako mu už niekoľkýkrát hovoríme, že musí najprv merať, až potom strihať, a že nie je dokonalý a robí chyby.

 

Nestálosť týchto detí sa prejavuje tým, že pri ničom a nikde nevydržia dlho, sú akoby stále v pohybe. Tieto povahy sú spájané so vzduchom, nepolapiteľným živlom, ktorý nemá hranice a prúdi do všetkých strán. Sangvinici si z ničoho dlho nerobia ťažkú hlavu, ľahko sa pre niečo nadchnú, neradi sa hádajú, ale vedia byť aj veľmi nepríjemní na tých, ktorí im nepadli do oka.

 

 

Radšej dušu vypľuje, ako by prehral

Túžba po víťazstve, ctižiadostivosť, cieľavedomosť, energickosť, rozhodnosť, schopnosť viesť či zastať sa iných, organizátor, zápal pre hru a zdolávanie prekážok, spoločenskosť, oddanosť pre spravodlivosť – vitajte vo svete cholerika, ktorý je ako oheň. Ak nasmerujete jeho myšlienky a aktivity správnym smerom, dokáže sa nadchnúť a dosiahnuť vynikajúce výsledky, avšak stačí málo a vychrlí na vás plamene ako dráčik a spáli tak všetko naokolo.

 

Nedajpane, že mu nedáte za pravdu, že mu dáte príkaz ako autorita, že niečo trvá dlhšie, ako sa mu páči, že prejavíte pri ňom slabosť a nerozhodnosť či ho ponížite. Emócie neskrýva a hnev dokáže zájsť až k agresii. Spracovávanie zážitkov a vnemov z celého dňa môže viesť u dieťaťa cholerika k ťažšiemu zaspávaniu.

 

 

Keby išiel ešte pomalšie, už by stál na mieste

Bezkonfliktný, uvážlivý, pokojný, sústredený, vychádzajúci s okolím, dobre sa cítiaci v spoločnosti i osamote, chápajúci, verný, spoľahlivý, vytrvalý, zvládajúci úlohy s prehľadom – to je osoba flegmatika. Naoko ideálne dieťa, avšak ak s ním žijeme pod jednou strechou, vieme aj to, že mu často chýba nadšenie.

 

Rozčuľuje nás to, ako odkladá prácu na neskôr, prípadne ako sa jej vyhýba, je pomalý, tvrdohlavý, vyčítať z neho, čo cíti je ťažšie ako donútiť sa ísť umyť okná, nevie sa ľahko rozčúliť, aj keď by ste očakávali aspoň akú takú reakciu na to, že ste mu práve niečo zakázali, vyhýba sa konfliktom, nie a nie sa rozhodnúť, zmeny v živote nemá v obľube, a zodpovednosť za seba a svoj život v jeho slovníku tiež len ťažko nájdete. Je ako voda, ktorá si pokojne, pomaly prúdi medzi dvoma brehmi, hocičo ňou nepohne. Flegmatikovi trvá zvyknúť si na niečo nové a hoci je trpezlivý, ak sa prekročí určitá hranica, môže to skončiť neuveriteľným výbuchom hnevu.

 

 

Ešte problém nenastal, on o ňom už vie

Hĺbavý, citlivý, tichý, kreatívny, poslušný, starostlivý, poriadkumilovný, puntičkársky, cieľavedomý, samotársky – taký je melancholik, ktorý sa snaží preniknúť k podstate vecí. Drží sa pri zemi, svojim skúmavým pohľadom prenikne až k jej jadru, ale zároveň je pre neho ako závažie, ktoré mu nedovolí kráčať životom ľahko. Mať dieťa melancholika môže dať pekne zabrať. Zraniteľnosť, váhavosť, krehkosť, plachosť, neistota, perfekcionalizmus a nevídaná schopnosť všade vidieť problémy či prekážky si vyžadujú nemalú trpezlivosť rodiča.

 

Včleniť melancholikov do kolektívu nie je jednoduchá úloha, držia sa bokom, majú sklony všetko do detailov analyzovať a sú podozrievaví, ak im dáte nejaký trest, je to pre nich hotová katastrofa. Táto povaha strávi veľa času plánovaním a je náchylná k depresii, kamarátom melancholika nemôže byť len-tak hocikto, je náročný až prieberčivý.

 

 

Všetci na hromádke

Či už je vaše dieťa také alebo onaké, všetkých spája jedno. Musia chodiť do spoločnosti a v tejto spoločnosti sa naučiť žiť a vychádzať s ostatnými. Existujú rôzne rady a metódy, ako pomôcť dieťaťu s prekonávaním toho, čo mu robí ťažkosti. Hoci sú za našu povahu zodpovedné gény, vedci sa zhodnú na tom, že ju možno ovplyvniť a meniť. A tak sa sangvinik môže naučiť počúvať druhých a dať priestor aj iným, cholerik sa môže potešiť aj z cudzieho víťazstva, flegmatik môže objaviť potešenie z aktívneho sa zapájania do toho, čo robia ostatní a melancholik môže nájsť spôsob, ako si vychutnávať spoločnosť kamarátov.

 

Chce to, samozrejme, trpezlivosť a vyhľadávanie tých správnych aktivít pre dieťa. Mnohé dokážeme dieťa naučiť doma, iné si musia natrénovať mimo domu – v škole, na rodinných či detských oslavách, v školách prírody či letných táboroch, na dovolenkách, ihriskách, nákupoch… jednoducho v prostredí, ktoré im umožní konfrontovať samých seba a svoje povahy s ostatnými.

 

 

Hodí sa moje dieťa do letného tábora?

Mohlo by sa zdať, že tábor je ako stvorený pre každé dieťa. Deti sú tam pod dozorom animátorov, ktorí prešli školeniami a vedia, ako s deťmi komunikovať, čo od nich môžu očakávať, ako reagovať v rôznych situáciách, ako pracovať s jednotlivými povahami. Napriek tomu však nie je každé dieťa na absolvovanie tábora pripravené. Prespí vaše dieťa bez problémov u kamaráta? Vie požiadať o pomoc, keď ju potrebuje? Má už osvojené základné hygienické návyky? Tieto a ďalšie otázky treba mať zodpovedané skôr, ako sa rozhodnete prihlásiť dieťa do tábora.

 

Ak zistíte, že je dieťa dostatočne zrelé, potom netreba váhať. Letný tábor je miestom sociálnej interakcie, kde sa deti učia spoločnému nažívaniu, samostatnosti, vylepšujú si komunikačné zručnosti, učia sa zdravej súťaživosti i pokore pri prehrách, rozvíjajú schopnosť spolupracovať s inými, prispôsobovať sa a robiť kompromisy, koexistovať s odlišnými povahami a, v neposlednom rade, získavajú zážitky, ktoré im domáce prostredie či škola nemôžu dať. Oheň, vzduch, voda, zem sú rozdielne živly, ktoré sa však vzájomne potrebujú. Pozorujte svoje deti a veďte ich tak, aby si vedeli s každým zo živlov podať ruku. Tak môžu v živote aj napriek slabostiam, ktoré im do vienka boli dané, dosiahnuť úspech a šťastie.

 

Máte doma pohoďáka či hotovú pohromu? Ktorá z vlastností vášho dieťaťa vás najviac rozčuľuje? Napíšte nám na facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook