+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Kam na školský výlet

K školskému roku neodmysliteľne patria aj výlety spojené s poznávaním pamiatok a zábavou, ktorá slúži na utužovanie žiackych kolektívov. Rozmýšľate už, kam na školský výlet? Máme pre vás tip. Horský Hotel a stredisko Lomy je ideálnym miestom. Nádherná príroda v spojení s dobrým ubytovaním, chutnou stravou a možnosťami pre rozličné aktivity v areáli hotela poskytnú žiakom priestor na relax, zábavu i vzdelávanie. Zároveň je odtiaľ blízko množstvo pamiatok a zaujímavých miest, ktoré určite stoja za návštevu.

 

 

Všetko, čo potrebujete

Stredisko Lomy sa nachádza hlboko v pohorí Vtáčnik. Leží v Lomskej doline, 7 km od dediny Horná Ves v Prievidzskom okrese. Ubytovať sa môžete v hlavnej budove alebo v zrubových chatkách. Celková kapacita v hlavnej budove je 69 lôžok (s prístelkami 100 lôžok) a v zrubových chatkách 105 lôžok. Samozrejmosťou je chutná strava pripravovaná priamo v hoteli a možnosť prispôsobenia jedla špeciálnym požiadavkám žiakov či učiteľov (napríklad pre celiatikov). K bezproblémovým chvíľam v areáli určite prispeje aj hotelový personál s bohatými skúsenosťami s deťmi, keďže sa v stredisku pravidelne konajú letné tábory a školy v prírode.

 

V areáli hotela sú žiakom k dispozícii multifunkčné a trávnaté ihrisko, preliezačky, amfiteáter s krytým pódiom, kde možno cez deň i večer usporadúvať predstavenia, veľké ohnisko na nezabudnuteľnú opekačku, v letnej sezóne aj bazén. Ak je vonku nepriaznivé počasie a nedá sa vybehnúť na túru do lesa či zabávať sa pod šírym nebom, žiaci môžu tráviť čas hrami vo vestibulovej miestnosti či veľkej jedálni, ktorá sa dá posuvnými dverami rozdeliť na dve časti – stravovaciu a „hernú“. Pre výuku je možnosť zabezpečiť rôzne príslušenstvo (napr. dataprojektor, tabule, premietacie plátno).

 

 

Akými výletmi si možno spestriť pobyt v Lomoch?

Vynikajúca poloha strediska poskytuje veľa príležitostí na výlety do okolia – od peších túr cez návštevu kultúrnych pamiatok až po rôzne zábavné centrá. Kam sa môžete napríklad vybrať? Hornonitriansky banský skanzen sa nachádza v Sebedraží len 32 km od hotela. Žiaci môžu na vlastné oči vidieť a osobne si vyskúšať cestu, ktorou baníci každodenne fárajú do útrob zeme. Práca v neustálom nebezpečenstve bez jediného lúča denného svetla každého presvedčí o dôležitosti ľudskej spolupatričnosti, význame priateľstva a ľudskej družnosti.

 

Vzdelávací program Praveké tvorivé dielne pre žiakov ZŠ organizuje Múzeum praveku Slovenska, ktoré sa nachádza v historickom centre mesta Bojnice v areáli Prepoštskej jaskyne (34 km od strediska Lomy). Program trvá 75 minút a jeho cieľom je „preniesť“ žiakov pútavou formou do obdobia staršej doby kamennej. Hlavný dôraz je kladený na interaktívnu spoluprácu so žiakmi, t.j. ich aktívne zapojenie do obsahu programu (riešenie rôznych praktických „pravekých“ úloh, práca v skupinkách – „neandertálskych tlupách“).

 

Počas prehliadky expozície múzea sa žiaci dozvedia napríklad to, ako prebiehal vývoj človeka, čím sa živil praveký lovec, aké lovil zvieratá, akého sa dožíval veku, čo si obliekal a prečo začal používať prvé šamanské rituály. Zároveň si budú môcť žiaci vyrobiť kamenný nástroj, opracovať hrot dreveného loveckého oštepu či založiť oheň – presne tak, ako to robili praľudia na území Bojníc pred 60 000 rokmi. A keď už sme v tých Bojniciach, určite sa oplatí navštíviť aj Bojnický zámok či všetkým dobre známu Bojnickú ZOO.

 

Za vodou sa môžete vybrať napríklad na Termálne kúpalisko Chalmová (18 km od hotela), ktoré je otvorené denné a disponuje o.i. vonkajšími detskými bazénmi: jeden 25-metrový s termálnou vodou, hĺbkou vody 0,7 – 1,2 m a teplotou 27 – 31 °C a bazén pre najmenších s hĺbkou vody 0,3 m. Celoročne poskytuje svoje služby aj Vodný raj Vyhne či Mestská krytá plaváreň Handlová, vzdialené od hotela zhruba 44 km.

 

O príjemné zážitky žiakov sa určite postará aj Zveropark neďaleko Žarnovice (od hotela 32 km). Ide o miesto plné hospodárskych, lesných a cudzokrajných zvierat (napríklad emu a los). Táto veľká zoologická záhrada bez klietok dáva deťom príležitosť pohladkať či nakŕmiť zvieratká. Okrem toho park poskytuje aj rôzne možnosti strávenia času, napríklad piknikom na lúke, rybolovom, streľbou z praku, vybláznením sa na preliezačkách, trampolínach, šmýkačkách atď.

 

Okrasné rybníky Remata (45 km od hotela) sú príjemným prostredím pre organizovanie výletov materskej a základnej školy, a to pre mnoho detských atrakcií. Môžete nimi spestriť bežné hodiny prírodopisu, žiaci načerpajú nové informácie o zvieratách, ktoré sú typické pre gazdovský dvor, dozvedia sa, aký je ich význam a tiež spoznajú starostlivosť o ne. Počas prehliadky majú deti možnosť nakŕmiť zvieratká a ryby v rybníkoch. Pre najmenších žiačikov sú pripravené rôzne hojdačky, detská šúchala s pieskoviskom plným formičiek, lanová kladka, vozový park s detskými bicyklami pre každú vekovú kategóriu.

 

Hrady patria k obľúbeným miestam výletníkov. Z hotela Lomy sa môžete vybrať napríklad na Hrad Revište v Revištskom Podzámčí (vzdialený 36 km), ktorý stál údajne už v roku 1265.  Navštíviť môžete aj Hrušovský hrad (39 km), ktorý bol postavený v 13. storočí, aby strážil obchodnú cestu prechádzajúcu cez Tribeč. V roku 1708 ho spustošili cisárske vojská, no jeho zachované múry vytvárajú romantickú atmosféru a je z nich krásny výhľad na pohoria Tribeč a Pohronský Inovec.

 

Za pozornosť isto stojí aj Hradisko Bojná (54 km). Ide o unikátne archeologické nálezisko, ktoré sa nachádza na nevysokom výbežku Považského Inovca. Hradisko bolo významným hospodárskym, mocenským a christianizačným centrom Nitrianskeho kniežatstva a neskôr Veľkej Moravy. V rozľahlom 12-hektárovom areáli obohnanom priekopami a valom, ktorý ešte i dnes dosahuje miestami výšku 8 – 10 m, možno obdivovať odkryté základy hradištných obydlí, rekonštrukciu vonkajšieho opevnenia a obytného dvorca.

 

 

Všade je čo podniknúť

Kdekoľvek na Slovensku sme, máme na dosah množstvo miest, kam sa oplatí vybrať. Máme tu očarujúce prírodné scenérie, múzeá a skanzeny, impozantné stavby späté s históriou, podmanivé ríše zvierat, originálne strediská ponúkajúce zábavu aj nové poznatky, kultúrne pamiatky atď. Dôkazom je aj Horský Hotel Lomy – ukrytý v krásnom prostredí lesa a predsa kúsok od množstva pozoruhodných miest i zábavných stredísk. Tak čo, už ste sa rozhodli, kam pôjdete na školský výlet?

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook