+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Flag futbal a jeho začiatky u nás

Na Slovensku už máme aj flag futbal! Táto informácia možno poteší najmä športových nad-šencov, ale aj oni si položia pravdepodobne tú istú otázku, ako väčšina bežných smrteľníkov, čo to vlastne ten flag futbal je a odkiaľ prišiel. Ak Vám ako prvé napadne, že v tomto športe by určite excelovali naši Marek Hamšík či Martin Škrteľ, mýlite sa. Flag futbal v preklade “vlajkový futbal” totiž vznikol z amerického futbalu a prišiel k nám z amerického kontinentu. Vznikol okolo roku 1940 na vojenských základňach, kde si ním vojaci krátili dlhé chvíle, namiesto vlajok mali však uteráky. Postupne si tento šport získal množstvo nadšencov, najmä kvôli tomu, že ide vlastne o bez-kontaktnú verziu amerického futbalu.

 

Pravidlá sa líšia len minimálne. Pri flagu však nepotrebu-jete chrániče nedochádza tam k tvrdým nárazom a zrážkam, stačia Vám kraťasy, tričko a opasok s vlajkami. Jeho jednoduchosť a nenáročnosť na vybavenie z neho robia ideálny kolektívny šport pre deti a mládež, pre rodiny, partiu kamarátov a podobne. Rekreačne ho môže hrať naozaj každý a vítané sú aj zmiešané tímy. Sily si môžu zmerať malí proti veľkým, deti proti rodičom, baby proti chalanom. Flag futbal sa však nehrá len rekreačne, existujú profesionálne národné, kontinentálne súťaže i Majstrovstvá sveta. Pre zaujímavosť len Spojené štáty v súčasnosti majú viac než 20 miliónov registrovaných hráčov. Na Slovensku sa flag futbalu venuje Slovenská Flag Futbalová Asociácia (SFFA), ktorá momentálne rozbieha svoju kampaň PLAY FLAG (hraj flag) na základných školách.

 

 

ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ

Flag futbal a jeho začiatky u nás Flag futbal sa hrá na trávnatej ploche 70×30 yardov (63×27 m). Hracia plocha je rozdelená na run zóny, no run zóny a endzóny, kde sa dajú dosiahnuť body. Základný hrací čas je 40 min, rozdelený na dva 20-minútové polčasy. Každé družstvo má počas hry na ploche 5 hráčov (naj-častejšia forma). Útok začína z vlastnej polovice ihriska na vyznačenej 5-yardovej čiare. Hlavným cieľom je dostať sa so šišatou loptou do súperovej endzóny. Útočiace mužstvo má najprv 3 pokusy, aby dosiahlo polovicu ihriska. Ak sa mu to podarí, získava ďalšie 3 pokusy na do-siahnutie endzóny.

 

Ak útočiace mužstvo na prvé 3 pokusy neprekoná stredovú čiaru, stráca loptu a útočiť začína súper. Vo chvíli, keď útok rozohrá svoju akciu, hráči obrany sa snažia „zložiť“ hráča s loptou. Akýkoľvek fyzický kontakt je však zakázaný, hráča zložíme strhnutím vlajky, ktorú má pripevnenú na opasku. Obranca sa preto snaží pribehnúť k hráčovi s loptou čo najbližšie, aby mu vlajku mohol strhnúť. Útočník si nesmie vlajku chrániť, môže sa iba obrancovi vyhýbať. Pokiaľ obranca vlajku strhol, snaží sa ju čo najviditeľnejšie ukázať rozhodcovi. Tento preruší hru a ďašia akcia sa rozohráva z miesta, kde bol hráč s loptou zložený. Okrem strhnutia vlajky sa útočník považuje za zloženého, aj keď mu vlajka spadne sama od seba alebo sa dotkne zeme kolenom, či ramenom. Body vo flag futbale sa dosahujú prevažne jediným spôsobom a to dopravením lopty do súperovej endzóny. 6 bodov tím získa tzv. touchdownom, t.j. ak sa dostane do súperovej endzóny.

 

Ak Vás tento šport zaujal a hľadáte zaujímavé aktivity pre Vaše dieťa aj počas týchto letných prázdnin ponúkame Vám ešte niečo viac. CK Bombovo, ako prvá na Slovensku má vo svojej ponuke zážitkových letných táborov aj Letnú akadémiu flag footballu. Okrem flag futbalu si deti vychutnajú aj tie najlepšie táborové hry, člnkovanie, rybolov a pod.

 

Zdroj článku: www.flagfootball.sk

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook