+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Detský letný tábor s mobilom alebo bez?

 

Moderná doba, moderné technológie, moderné vzťahy. Celý svet je zdigitalizovaný a rozumní rodičia sa snažia svoje deti odpútať od elektronických zariadení aspoň na pár hodín denne. Ale príde čas, pri ktorom sú deti vzdialené od rodičov a zaznejú otázky: Mám mu pribaliť mobilný telefón do tábora? Čo ak sa mu niečo stane? Čo ak ma bude potrebovať? Čo ak mu niekto bude ubližovať?

 

 

Strach do konca života

Keď sa partnerom narodí dieťa okrem nekonečnej lásky ich zasiahne aj pocit strachu. Nie nadarmo sa hovorí, že o svoje dieťa sa budete báť až do konca svojho života. Už prvé mesiace bábätko sprevádzajú monitory dychu, pohybu, nálady, babykamera, kreslo s piatimi ochrannými popruhmi proti pádu. Neskôr sa pridáva zabezpečovanie nábytku, schodov a spotrebičov, ochranné prvky na prvý bicykel a samozrejmosťou je tá najbezpečnejšia autosedačka na svete. Len aby sa vášmu drobcovi nič nestalo.

 

Deti rastú a rodičia sa snažia mať ich neustále v bezpečí, pod kontrolou. Nanešťastie sa nedá ich vývin zastaviť, dieťa je stále samostatnejšie a začína viac času tráviť mimo pozorného oka rodiča. Čas, ktorý deti trávia na prázdninách u rodinných známych alebo v tábore, rodičia nedokážu fyzicky ovplyvniť, a preto sa strach o bezpečie dieťaťa zvyšuje.

 

Chvíle strachu zachraňujú výdobytky modernej technológie. Na svoje deti môžu rodičia dohliadať takmer neustále pomocou mobilného telefónu, ktorý zabezpečuje rýchlu, bezproblémovú komunikáciu a rodič má pocit kontroly nad dieťaťom. Nakoľko viete, že vaše dieťa má mobil neustále zo sebou, ako každý v dnešnej dobe, v prípade potreby mu zavoláte. Strach o neho sa po telefonáte zmierni a vy sa uistíte, že aj bez vašej prítomnosti je v poriadku, v bezpečí. Je ale mobilný telefón v rukách dieťaťa takou nevyhnutnosťou aj počas pobytu v tábore?

 

 

Váš pomocník a zabijak jeho času

Rodičia si však musia uvedomiť ako veľmi je dieťa ovplyvňované mobilným telefónom, koľko času s ním trávi, a akým aktivitám sa venuje s mobilom v rukách. Mobilný telefón je obrovským lákadlom a závislosťou, s ktorým nemajú problém len deti, ale aj my dospelí. Hry, sociálne siete a neobmedzené množstvo aplikácií zabávajú ľudí všetkých vekových kategórií rovnako. Nezmyselné vysedávanie s mobilom ničí rodinný život, pretože človek si neuvedomuje ako rýchlo mu plynie čas. Rozhovory a rodinné aktivity idú na vedľajšiu koľaj. Preto je na zváženie, či kontrola vášho dieťaťa stojí za to, aby čas, ktorý má byť venovaný táborovým činnostiam, dieťa trávilo osamelým hraním s mobilom.

 

Existujú momenty, kedy si aj rodičia musia uvedomiť, že mobilný telefón nedokáže prekonať fyzickú vzdialenosť. Rodičia musia preto stopercentne dôverovať vedúcim táborov, že prípadné problémy vždy vyriešia a oboznámia ich pri naliehavých situáciách.

 

 

Tábor si treba užiť aktívne

Väčšina detí má v tejto dobe svoj vlastný mobilný telefón. Jeho využívanie je však u mnohých v neprospech zdravého vývoja detí. Niektoré školy vo svete sa rozhodli dať úplnú stopku používaniu mobilov v školách. Snažia sa tým podporiť medziľudské vzťahy, zlepšiť komunikáciu medzi žiakmi. Všetky aktivity animátorov počas tábora sa snažia o to isté. Dať deťom možnosť aktívne prežiť každý deň v tábore, vytvoriť si nové priateľstvá, ocitnúť sa v neznámych situáciách, kde si trénujú svoje sociálne zručnosti.

 

Vo svete sociálnych sietí sa dieťa stráca a v reálnom svete preňho nastáva problém riešiť bežné životné situácie, problematiku vzťahov a v najhorších prípadoch aj komunikáciu s ostatnými. Pobyt v tábore je pre dieťa správnym odreagovaním sa a mobilný telefón by tento proces nemal v žiadnom prípade narúšať. Deti spoznajú nových priateľov, zabavia sa pri spoločných hrách a aktívne strávia celé dni v tábore namiesto nezdravého vysedávania pri elektronike.

 

 

Ako to robíme my?

Jednoznačne je pre každé dieťa v akomkoľvek veku prínosom ak si na svoj letný tábor mobil neprinesie, prípadne ho odovzdá animátorom. Túto možnosť využívame aj my v BOMBOVO. Deti svoje mobilné telefóny odovzdajú svojím vedúcim, ktorí im ich poskytnú  každý deň v určenom čase na približne hodinu v čase oddychu. Tento čas môžu deti využiť na telefonovanie s rodičmi a známymi.

 

Program v tábore je plných rôznych aktivít, pri ktorých si vaše dieťa na mobilný telefón ani nespomenie. U nás sa snažíme poskytnúť deťom šancu prežiť tábor bez používania elektronických zariadení, pre ich intenzívnejšie, nezabudnuteľné zážitky spojené s táborom.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook