+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Čo si zbaliť do tábora

Mamy sú predvídavé, čo je prirodzené a pri deťoch veru aj nutné. Pomáha to vyhnúť sa rôznym nepríjemnostiam, akými sú napríklad úrazy. Obozretnosť sa prejavuje aj vtedy, keď je potrebné dieťa zbaliť do tábora. Matky berú do úvahy množstvo „čo ak bude“  (príliš chladno či slnečno, hladné, zranené, nemotorné…), a tak zrazu často zistia, že najradšej by dieťa poslali do tábora s celou skriňou a ešte niečím navyše. A aj teenageri, ktorí sa už balia sami, majú často hlavu v smútku. Pozrime sa teda, čo si zbaliť do tábora, aby nám stačila jedna batožina.

 

 

Základné dokumenty

K prvým dôležitým veciam patrí pobytový poukaz (ktorý vám vystavil organizátor tábora), potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa (ktorý vám vystavil lekár) a vyhlásenie o zdravotnom stave (ktoré vyplnil rodič a nemalo by byť v deň nástupu do tábora staršie ako 1 deň). Rovnako by ste mali dieťaťu pribaliť kartičku poistenca. Bez týchto dokumentov vaše dieťa nemôže byť vzaté do letného tábora.

 

 

Oblečenie a obuv

Štandardná dĺžka pobytu je 7 – 9 dní. Počas týchto dní bude dieťa potrebovať najmä pohodlné oblečenie, teda tepláky (dvoje by mali stačiť), tričká (počítajte zhruba jedno na dva, tri dni), teplý sveter alebo mikinu (na večerné programy vonku a pre prípad zhoršeného počasia). Samozrejme, spodné prádlo a ponožky nesmú chýbať, je dobré počítať s jedným kusom/párom na deň (plus jeden ks/pár do zásoby). K povinnej výbave patrí tiež jedno pyžamo, pršiplášť, šiltovka (alebo obdobná pokrývka hlavy) a obvykle aj plavky.

 

Rovnako ako pri oblečení platí, že obuv má byť predovšetkým pohodlná, taká, na ktorú je detská nôžka už zvyknutá a nenarobí otlaky. Ideálne je zabaliť dieťaťu dvoje tenisky (resp. športovú obuv), nepremokavú obuv a nejakú ľahšiu obuv (napríklad šľapky, v ktorých sa môže pohybovať večer po izbe či cez deň pri bazéne).

 

Niektoré ďalšie kúsky oblečenia (či obuv), prípadne ich počet, sú závislé od konkrétneho programu tábora, do ktorého dieťa ide. Ak je napríklad tábor zameraný hlavne na pohybové aktivity (ako športový tábor), potom treba rátať s tým, že dieťa výdatne „prepotí“ tričko každý deň a pribaliť o jeden, dva kusy tričiek navyše. Ak je súčasťou programu výlet mimo strediska (ako návšteva múzea), potom treba myslieť aj na nejaké „slušnejšie“ oblečenie. Stačiť by však malo to, v ktorom prišlo dieťa do tábora (za predpokladu, že neprišlo rovno v starých teplákoch a tričku).

 

 

Hygiena a zdravie

Sprchovací šampón, zubná pasta a kefka, hrebeň (ak je treba) sú nevyhnutným základom. Okrem toho dieťa potrebuje 2 uteráky (jeden využije po sprchovaní, druhý pri kúpaní v bazéne). K ochrane pred slnkom by malo mať dieťa krém na opaľovanie a slnečné okuliare, k ochrane pred hmyzom repelent. Komáre pri opekačke vedia byť vskutku otravné a  kliešte zas nebezpečné, hlavne ak sa tábor koná v horskom prostredí.

 

Ak dieťa potrebuje užívať pravidelne lieky, je dobré ich zveriť do rúk zdravotníkovi či animátorovi, ktorý zabezpečí, aby sa lieky nedostali do rúk iného dieťaťa a tiež dohliadne na správne dávkovanie a užívanie v potrebných intervaloch. Iné lieky (napríklad pre prípad horúčky, bolesti žalúdka), obväzy, leukoplasty baliť nemusíte. V táboroch býva zdravotník, ktorý disponuje zdravotnými pomôckami a liečivami a v prípade zranenia, bolesti dieťaťu poskytne, čo potrebuje.

 

 

Užitočné doplnky, vreckové a jedlo

Deti v rámci táborov často podnikajú pešie túry, výlety či nočné hry. Preto treba pribaliť do batožiny malý ruksak, pollitrovú uzatvárateľnú fľašu na vodu a baterku. Vreckové síce nepatrí k povinným súčastiam batožiny, je však dobré dať dieťaťu zopár Eur. Obyčajne majú deti možnosť kúpiť si drobnosti (sladkosti, pohľadnice, upomienkové predmety) a s veľkou radosťou príležitosť na nákup čo i len jedného nanuku využijú.

 

Výšku vreckového treba určiť v závislosti od veku dieťaťa, programu tábora (pôjde sa niekam na výlet, v areáli strediska je bufet). Obvykle výška vreckového nepresahuje sumu 30 Eur. Jedlo určite nebaľte. Deťom je o stravu dobre postarané. Ak má však maškrtný jazýček, môžete mu zabaliť zopár obľúbených sladkostí, nič tým nepokazíte.

 

 

Ako je to s mobilmi a inou technikou

Teenagera asi sotva presvedčíte, aby si mobil so sebou nebral. Pri nižších vekových skupinách však mobily nie sú odporúčané. Ak sa mobil poškodí či stratí, organizátor pobytu nenesie za to zodpovednosť. Rovnako animátori nekontrolujú, ako a na čo dieťa mobil využíva. Ak sa rozhodnete, že mobil dieťaťu nepribalíte, vo vyhradenom čase môžete získať informácie o dieťati u animátora či vedúceho tábora. Stačí si vypýtať na nich telefónne číslo.

 

Ostatné elektronické zariadenia (PC, tablety, hudobné prehrávače, hry, fotoaparáty) sú tiež vecami, ktoré je lepšie do tábora nebrať. Výnimkou sú prípady, kedy je program tábora spojený s využívaním niektorého z takýchto zariadení.

 

 

Všeobecné pravidlá balenia

Organizátor odosiela pred táborom zoznam vecí, ktoré by si dieťa malo zobrať do tábora. Držte sa ho a nesnažte sa ho pre najrozličnejšie možné „čo ak“ zdvojnásobiť. Každý tábor má svoj program, od toho sa odvíja aj druh a počet vecí, ktoré je potrebné so sebou vziať. Pred balením si pozrite dobre program tábora, ktorý vám môže výrazne pri rozhodovaní o tom, čo zbaliť, pomôcť. Vyhýbajte sa baleniu drahých, hodnotných vecí. Dieťa sa ide baviť a k zábave určite nepatrí neustále sledovanie, či si náhodou neroztrhlo tričko, nestratilo retiazku… Ak je potrebné, označte mu jeho veci menom. Pomôže to identifikovať jeho veci, keď bude treba.

 

Je nejaká vec, bez ktorej by vaše dieťa určite nešlo do tábora? Bez čoho sa ho bojíte pustiť a s čím by ste ho, naopak, do tábora nepustili? Napíšte nám o tom na Facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook