+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Ako zabaviť deti počas cestovania?

Zabaviť deti počas cestovania môže byť občas poriadna výzva. Sedieť trpezlivo hodinu, dve či viac v malom priestore dopravného prostriedku (alebo aj v čakárni plnej ľudí), to dá mnohým deťom zabrať, keďže nie sú obklopené hračkami alebo nejakými technickými vymoženosťami. Prinášame vám zopár tipov, ako zahnať nudu počas cestovania na dovolenku, výlet či do detského tábora.

 

 

Nenáročné hry, ktoré zamestnajú myseľ

Ak niekam cestujeme, obyčajne sa snažíme zbaliť čo možno najmenej vecí, priestor v kufroch je predsa obmedzený, a teda kopec hračiek určite nie je vítaným doplnkom. Dobrou správou však je, že deti milujú predovšetkým hry, nie hračky ako také, a tak sa bez nich v pohode zaobídeme. Stačí nám nápad a predstavivosť. Čo sa napríklad možno zahrať či už v aute, autobuse, vlaku alebo lietadle?

 

 

Slovná reťaz

Známa hra s mnohými obmenami, pri ktorej dieťa nielen zabavíme, ale aj popracujeme na jeho slovnej zásobe. Na posledné písmeno slova, ktoré sme povedali, musí ten, kto je na rade, povedať ďalšie slovo (slovO – OteC – CeruzkA – AtramenT – Tábor…). Ak túto hru chceme sťažiť, môžeme zúžiť kategóriu slov, ktoré možno v hre použiť (napríklad len veci neživotné, len zvieratá, len potraviny a podobne).

 

 

Kto vymenuje viac

Veľmi jednoduchá hra, ktorá sa zameriava vždy na jednu oblasť poznania sveta. Podľa veku dieťaťa môžeme vyberať oblasti viac či menej náročné. Kto pozná najviac druhov zeleniny, rastlín, zvierat, značiek áut, častí ľudského tela, riek, krajín…? Účastníci hry sa pritom pri vymenovávaní vecí striedajú,  v každom kole povie každý len jednu vec (1. kolo – mama: mrkva, dieťa: jahoda, otec: jablko, 2. kolo – mama: zeler, dieťa: hruška…). Kto vydrží vymenovávať najdlhšie, ten vyhrá… Keď už nikto nevie, čo ešte vymenovať, možno prejsť na inú tematickú oblasť.

 

 

Čo by bolo keby

Hra, ktorá si vyžaduje dávku fantázie, zároveň však učí dieťa byť kreatívne a hľadať stále nové a nové možnosti. Založená je v podstate na rozprávaní dieťaťa, kde rodič vstupuje do hry predovšetkým pomocnými otázkami. Začnete tým, že dieťaťu poviete „predstav si,… že sme stroskotali na opustenom ostrove, že by si našiel zraneného psíka, že by si sa stala princeznou, že by si vedel čarovať“. Dieťa má následne hovoriť, čo by v danej situácii robilo a rodič mu môže pomáhať doplňujúcimi otázkami podľa situácie. Takto dokážete dieťa pripraviť aj na reálne situácie zo života a pôsobiť hrou náučne. Predstav si, že by ťa v škole udrel spolužiak. Čo by si robil? Predstav si, že by si našiel na zemi peňaženku. Čo by si robil?

 

 

Hádaj, kto alebo čo som

Obľúbená hra, ktorá sa dá hrať veľmi dlho a opäť ňou nielen zaženiete nudu, ale aj donútite dieťa rozmýšľať, a rozvijáte jeho schopnosť klásť správne otázky či pospájať si „dve a dve“ dohromady. Jeden z účastníkov hry si určí, kým alebo čím je, a ostatní musia jeho identitu odhaliť, a to tým, že kladú otázky. Napríklad: Mama je „jablko“. Ostatní zisťujú: Si človek? Vec? Dáš sa zjesť? Rastieš na strome? Máš červenú farbu?

 

 

Letí, letí

Túto klasiku snáď ani netreba predstavovať. Každý si ju zrejme z detstva pamätá ako hru, kde najväčšia zábava spočíva v tom, že sa niekto v rýchlosti a zápale hry pomýli a ukáže, že letí niečo, čo rozhodne nelieta. Čo je však dôležité, najmä sa dá hrať aj v malých priestoroch, a tak môže spestriť chvíle cestovania. Pre tých, ktorí predsa len nevedia pravidlá vyloviť z pamäte: účastníci hry majú ruky pred sebou, pokyvkávajú ukazovákmi, zatiaľ čo hlavný „rečník“ hovorí Letí, letí, všetko letí, čo má krídla, všetko letí… a rečňovanku ukončí nejakým slovom, napríklad mačka, lietadlo, okno. Ak vec lieta, účastníci musia ruky zdvihnúť nad hlavu, ak nelieta, ruky musia zostať dole. Kto sa pomýli a zdvihne ruky na predmet, ktorý nelieta, prehral.

 

 

Autosledovačka

Ak cestujete autom (autobusom, vlakom), zábavu vám môže priniesť aj sledovanie toho, čo sa deje okolo vás. Môžete počítať, koľko chodcov, kamiónov či dopravných značiek ste videli, sledovať ŠPZ-tky atď.

 

Pre staršie deti však môže byť veľmi zaujímavou činnosťou sledovanie trasy. Ak si dáte námahu naplánovať cestu, kadiaľ presne pôjdete, a spravíte dieťaťu zoznam obcí, ktorými budete prechádzať (prípadne sem môžete zahrnúť aj rieky či iné zaujímavosti, ktoré budete po ceste míňať), dieťa ich môže postupne z tohto zoznamu vyškrtávať, a tak ho jednak zamestnáte tým, že musí pozorne sledovať cestu, jednak sa môže týmto spôsobom veľa naučiť o krajine, ktorou prechádza. Hra sa dá sťažiť tým, že dieťa bude napríklad aj zaznamenávať presný čas, kedy ste daným miestom prešli a podobne.

 

Malí pomocníci a vítané prestávky

Ak odhliadneme od množstva nenáročných hier, ktoré máme k dispozícii, na „zabitie“ času dobre fungujú aj rôzne drobnosti. Rozprávková kniha, detské hlavolamy, ale aj zopár maškŕt, ktoré deti môžu vytiahnuť z tašky počas cesty, sú malými pomocníkmi na zahnanie nudy. Ak sa vydáte na niekoľkohodinovú jazdu autom, určite si robte počas cesty krátke prestávky. Deti sa trošku rozhýbu a v aute im bude potom ľahšie obsedieť. Niektoré čerpacie stanice majú už pre deti k dispozícii aj preliezačky, čo rodičom cestovanie s malými neposedníkmi rozhodne uľahčuje.

 

Aké sú Vaše skúsenosti s cestovaním s deťmi? Vydržia v pohode, alebo ich musíte stále niečím zabávať? Čím im vypĺňate čas počas cesty? Budeme radi, ak sa s nami o Vaše skúsenosti podelíte na Facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook