+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Ako pripraviť dieťa na prvé odlúčenie od rodičov?

Mnohé deti trávia každú noc výlučne so svojimi rodičmi. Starí rodičia bývajú ďaleko, a tak dieťa nemalo možnosť byť v noci s niekým iným ako so svojou mamičkou a ockom. V okamihu príprav na odchod dieťaťa do tábora v rodičoch narastá strach, ako zvládne dieťa prvú noc bez ich prítomnosti. Pripravili sme pre vás pár tipov, ako sa pripraviť na prvé odlúčenie od rodičov.

 

Samozrejme, deti rôzne reagujú na odlúčenie od rodičov. Zatiaľ čo niektoré ujdú za ostatnými deťmi a k zábave bez rozlúčky, iné sa držia rodičov ako kliešte, a ich plač počuť široko ďaleko. Ako rodičia najlepšie poznáte svoje dieťa a dokážete predpovedať jeho reakcie na rôzne situácie. Preto si musíte starostlivo premyslieť, či je dieťa pripravené stráviť noc v tábore bez vás. Pokiaľ ste si istí, že to vaše dieťa nezvládne, vyberte mu radšej formu denného tábora.

 

 

Nevyvolávajme strach 

Pokiaľ vás čaká prvé odlúčenie od dieťaťa je prirodzené, že pociťujete strach z nepoznaného vy aj vaše dieťa. Nie je ale žiadny dôvod na paniku. Dieťaťu nemusíte neustále pripomínať, že bude teraz pár dní bez mamičky a otecka. Úplne zbytočne vyvoláte v ňom strach a nechuť k táboru. Hovorte mu radšej o krásnych zážitkoch, ktoré zažije v tábore. Čítajte mu o programe a aktivitách v tábore, tešte sa spolu s ním na nezabudnuteľné chvíle, ktoré zažije, a len mimochodom spomeňte fakt, že v tábore nebudete, čo je úplne v poriadku, pretože tábor je len pre deti a o jeho potreby sa postarajú animátori.

 

 

Tešme sa na tábor

Čas strávený v tábore bude pre vaše dieťa nádherným zážitkom, na ktoré bude spomínať aj v dospelosti. Na takýto skvelý výlet sa treba aj patrične pripraviť. Choďte nakupovať základné potreby spolu. Tešte sa to, ako bude všetky nové veci využívať v tábore spolu so svojimi kamarátmi. Kúpte mu nové pyžamo, s ktorým sa bude chcieť popýšiť pred nimi. Pozrite si spolu stránku tábora, porozprávajte mu na aké zážitky sa môže tešiť.

 

 

Skúšobná noc

Ak máte možnosť, spojte sa s inými rodičmi detí, ktoré idú tiež do tábora a nechajte u nich prespať vaše dieťa. Preberte s nimi svoj problém, a na oplátku nechajte ich dieťa prespať u vás. Doprajte mu túto skúšku odvahy, a pokiaľ všetko prebehne v poriadku pripomeňte mu, že takúto super noc s kamarátmi zažije už onedlho v tábore.

 

 

Vyhnite sa dlhému lúčeniu

Pre mnohých rodičov je lúčenie horšie ako pre ich deti. Predsa ich malý drobček ide po prvý krát do tábora. Je to pre všetkých nová situácia, no je nutné absolvovať ju bez sĺz a dlhého nekončiaceho objímania. Neukazujte svojmu dieťaťu svoj smútok. Dieťa nesmie mať pocit, že sa deje niečo negatívne, tým že vás opúšťa. Nechajte si svoje slzy na neskôr, s vaším dieťaťom sa rozlúčte s úsmevom a poprajte mu krásny pobyt.

 

 

Správy z domova

Pravdepodobne určite budete v kontakte so svojím dieťaťom. Nie je vhodné pýtať sa ho otázky typu: “Je ti smutno?” a “Ako si zvládol spinkať bez nás?”. Dieťa si spomenie na svoj domov a môže mu byť smutno za rodičmi. Ale ani príliš veľké nadšenie nie je správna cesta. Vyhnite sa teda vyjadreniam ako ”Čaká ťa tu nový bazén!” alebo “Keď prídeš máme pre teba prekvapenie!” opäť dieťa dostanete do situácie, kedy sa mu cnie za domovom.

 

Zaujímajte sa o jeho aktivity a zážitky v tábore. Spýtajte sa na jeho priateľov a animátorov.  Uistite ho, že doma je všetko v poriadku a zaželajte mu krásny zvyšok tábora. Prioritou je nevyvolávať v ňom emócie, pre ktoré by dieťa pociťovalo smútok za domovom a rodinou.

 

 

A ako to zvládajú rodičia?

Je podstatné uvedomiť si, že posielate dieťa do tábora pretože chcete, aby svoje prázdniny strávilo naplno. Hektická doba nepraje rodinnému životu a preto nie je dôvod vyčítať si, že na svoje deti nemáte niekedy čas a energiu. Čas strávený v tábore dieťa obohatí a vám prinesie vytúžený oddych. A ten si treba užiť naplno, pretože si ho zaslúžite. Nemyslite celé dni na to ako sa má vaše dieťa v tábore, ale namiesto toho sa vyberte s partnerom na romantickú večeru, do kina alebo rovno na relaxačný pobyt. O vaše deti sa stará profesionálny tím animátorov s dlhoročnými skúsenosťami, takže nemusíte mať žiadny strach o jeho bezpečnosť.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook