+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Dovolenka bez detí neznamená, že som zlý rodič

Žiadne dieťa nie je tak roztomilé, aby matka nebola šťastná, keď konečne zaspí. Tak hovorí jeden z citátov o deťoch. Hoci máme svoje deti nadovšetko radi a urobili by sme pre ne aj nemožné, potrebujeme oddych aj my, rodičia. Nielen kvôli nám samotným, ale v rovnakej miere aj pre deti, ktoré, ako je dobre známe, citlivo vnímajú všetko okolo nich. Spánok však netrvá dlho a občas by sa nám zišlo na zregenerovanie síl trochu viac ako len pár hodín.

Šťastný rodič, šťastné dieťa

Stres, zlá nálada, únava, emočné vypätie, nervozita či hádky v rodine – to všetko dieťa vníma. Nasáva naše pocity ako špongia a tie ovplyvňujú aj jeho psychiku. Pod vplyvom týchto faktorov často robíme výchovné chyby, reagujeme, ako by sme za normálnej fyzickej a psychickej kondície nereagovali. Hoci vedomosti a skúsenosti nám velia jedno, pod tlakom únavy robíme inak. Na rad prichádza krik, prehnaná prísnosť či nevhodné ústupky, nepremyslené odpovede, podráždené reakcie, výhovorky na nedostatok času (nemám čas sa s tebou hrať, učiť, rozprávať, vysvetľovať, zapájať do svojich aktivít…).

So stresom a únavou je to podobné ako s veľkým hladom. Kým nedoprajeme telu to, čo potrebuje, nenaberieme sily a vnútorný pokoj. A ak nenaberieme vnútorný pokoj, ťažko ho budú mať v sebe naše deti. Cítite, že ste na pokraji síl? Je načase poobzerať sa po možnostiach, ako zrelaxovať.

Prázdniny sú príležitosť

Mnohým rodičom prázdniny značne komplikujú život, pretože treba vymyslieť, kto sa postará o deti, zatiaľ čo oni budú v práci. Zároveň je to však ideálny čas na vyhradenie si priestoru pre seba. Nie ste zaťažení školskou dochádzkou a povinnosťami, ktoré z nej pre vás ako rodiča pramenia. Žiadne rozvrhy, krúžky poobede, domáce úlohy, žiadny presný časový harmonogram. Dieťa sa dostáva obyčajne pod dohľad starých rodičov či animátorov v letnom tábore.

A práve tu prichádza vaša príležitosť. Využiť pár dní na dovolenku, ktorá vám dovolí vystúpiť zo stereotypu, z bežných domácich i pracovných povinností a nabrať pozitívnu energiu, ktorú určite docení i dieťa po návrate z prázdninového pobytu. Rovnako pár dní strávených osamote s partnerom a dopriatie si romantických chvíľ nezaťažených všednými starosťami sa blahodarne môže podpísať na vašom vzťahu a celkovej harmónii v domácnosti. To, aký je vzťah medzi mamičkou a ockom, výrazne ovplyvňuje detskú psychiku. Ak sa medzi sebou hádate, dieťa sa ocitá na bojisku a tomu prispôsobuje správanie, ak si prejavujete náklonnosť a rešpekt, dieťaťu prinášate pozitívne emócie a hodnoty.

Dovolenka bez výčitiek svedomia

V prvom rade si treba uvedomiť, že rodičovstvo je celoživotná rola. Nemožno si od neho urobiť prestávku a jednoducho si povedať, tento týždeň sa ma moje deti netýkajú. Adekvátne k tomuto faktu treba plánovať aj dovolenku bez dieťaťa. Nikdy neviete, čo sa môže stať a či nebudete musieť rýchlo reagovať na nejakú nepredvídanú situáciu. Vyberajte si preto dovolenku na miestach, odkiaľ sa poľahky môžete kedykoľvek vrátiť domov. Veľkosť oddychu predsa nezáleží od veľkosti vzdialenosti od domova. Ak sa už aj vydáte na dlhšiu cestu, nájdite si zodpovednú osobu, ktorá by vás v prípade potreby mohla zastúpiť aspoň do času, kým sa vám nepodarí vrátiť domov.

Rovnako platí, že aj niekoľko málo dní oddychu môže priniesť veľký úžitok. Štandardný letný tábor pre deti trvá 7 – 8 dní. Vaša dovolenka nemusí byť o nič dlhšia, ba dokonca možno postačí, ak si z týchto dní vyhradíte pre seba len niekoľko. Treba však povedať, že pre seba neznamená pre „domácnosť“. Neplánujte si dovolenku, aby ste stihli poumývať okná a podobne. Naplánujte si aktivity, ktoré vám prinášajú pôžitok, radosť, uvoľnenie, ktoré vnášajú do vášho života pokoj a vytrhnú vás zo stereotypu bežných povinností.

Nedostanem v práci voľno

Ak vám práca nedovoľuje vziať si pár dní dovolenky, prípadne aj dovoľuje, ale chcete si ušetriť čas aj pre rodinnú dovolenku s deťmi, naplánujte si relax aspoň po návrate z práce. Kým sú deti u starých rodičov či v letnom tábore, využite čas mimo práce aktivitami, ktorým sa nemôžete naplno venovať, keď sú deti doma.

Samozrejme, nie každé dieťa je možné poslať niekam na výlet či pobyt mimo domova. Dôvody môžu byť rôzne. Ale i tak, ak viete, že potrebujete nevyhnutne oddych, je potrebné hľadať možnosti, ako si ho dopriať, čo i len na pár hodín. Každá robota nás počká, no deti nemôžu čakať, kým my všetko porobíme. Potrebujú nás oddýchnutých, v dobrej nálade a pohode. Nedoháňajte teda za každú cenu prácu, keď deti uložíte do postele. Vyložte si nohy na stôl, pozrite si dobrý film, prečítajte pútavú knižku, alebo si doprajte dlhý horúci kúpeľ – čerpajte silu, kedy sa dá.

Obojstranná výhra

Oddýchnutý rodič je výhra pre obe strany. Na druhej strane, netreba podceňovať ani oddych dieťaťa. Prázdniny vyplnené vhodnými aktivitami môžu výrazne prospieť tak jeho fyzickému, ako i duševnému zdraviu. Príroda, pohyb, hry, spoločenstvo detí mimo školského prostredia – to všetko ponúka priestor pre načerpanie energie do ďalšieho školského roka. Pobyt u rodiny či v letnom tábore sú zdrojom nevšedných zážitkov, vzácnych skúseností a rovnako ako je dovolenka vytrhnutím rodiča z bežného kolobehu, tak je pobyt bez rodičov pre dieťa príležitosťou zažiť niečo nové a uvedomiť si, čo znamená domov. Nech im bolo totiž na prázdninách akokoľvek dobre, vlastná postieľka a obed od mamičky (prípadne otecka) sú predsa len najlepšie na svete. A ak si popritom všetkom nájdete čas aj na spoločne strávené dovolenkové dni, určite to bude na úžitok a radosť pre jedných i druhých.

Ako zvládate únavu a stres? Doprajete si občas relax bez detí? Alebo si dovolenku bez dieťaťa neviete vôbec predstaviť? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti a názory na facebooku.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook