+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

8 rád, ako vyberať školu v prírode

Uvažujete nad školou v prírode? Ponuka stredísk je ozaj široká a môže byť ťažké vybrať tú ideálnu pre vaše deti. Ak sa neviete rozhodnúť, pomôcť vám môže klasická vylučovacia metóda. Ak si stanovíte zopár jednoduchých kritérií, určite sa vám podarí zúžiť výber na tie školy v prírode, ktoré najviac vyhovujú vašej situácii.  Poďme sa pozrieť na to, čo môže byť rozhodujúce pri výbere.

1. Ako je to ďaleko?

Všetky strediská sú situované v krásnom prostredí. Jedno sa k vám nachádza však bližšie, do iného si pocestujete dlhšie. Ak sa chystáte vziať do školy v prírode menšie deti, potom je lepšie vyberať z menej vzdialených stredísk. Ťažko deťom totiž vysvetlíte napríklad to, že autobus nemôže stáť na krajnici cesty za každého jedného zvlášť vždy, keď potrebujú ísť na toaletu. Respektíve, možno im to aj vysvetlíte, ale keď príde na lámanie chleba… So staršími deťmi, naopak, môže byť dlhšia cesta výhodou. Pozrite sa, čo sa nachádza po ceste do strediska a cestu si môžete spojiť so zastávkou na nejakom zaujímavom mieste, o ktorom sa už deti učili. Určite si tiež nezabudnite zistiť, koľkým žiakom z vašej triedy býva nevoľno v dopravnom prostriedku.  Ak sa ich prihlási viacero, potom ich určite netreba trápiť pridlhou cestou. Nechcete predsa každú minútu odpovedať na otázku: už tam budeme , pani učiteľka?

2. Koľkí tam budeme?

V ponuke nájdete menšie strediská s kapacitou pre jednu, dve školské triedy i hotely, kde pohodlne ubytujete aj vyše sto detí (napríklad hotel Javorná). Ak vás nejde na výlet veľa a hľadáte komornejšiu atmosféru, stredisko s menšou kapacitou bude, samozrejme, lepšie a ak máte v triede malých neposedníkov, ktorí sa radi schovávajú, v menšom priestore sa určite budú hľadať ľahšie:) Tiež treba dbať o správne rozdelenie detí do izieb. Máte v triede bojazlivé deti, deti so slabým spánkom či počas noci sa často budiace kvôli zlým snom? Myslite na to pri ubytovaní. Nedávajte dieťa, ktoré kričí zo sna do izby s ďalšími štyrmi deťmi.

Máte dobrých spachtošov? Potom pokojne vyberajte strediská s kapacitou izieb 4 – 5 osôb, deti tak budete mať ubytované v zopár izbách, ktoré sa vám budú jednoduchšie kontrolovať. Staršie deti uprednostnia izby, o ktoré sa nemusia deliť s viacerými osobami a s vlastným sociálnym zariadením. Toto doceníte najmä u teenagerov, ktorí už podstatne viac času trávia v kúpeľni pred zrkadlom… Výhovorky typu: neprišiel som načas, lebo som sa až posledný dostal do kúpeľne, tak môžete vylúčiť skôr, ako ich vaši žiaci začnú vyťahovať. Vo väčších strediskách sa nie ojedinele stretnete s ďalšími skupinami žiakov z iných škôl. Hoci sa to môže zdať občas na prekážku, pravda je, že najmä staršie deti zväčša uvítajú príležitosť spoznať niekoho nového a nadviazať priateľstvá. Ak si vyberáte väčšie stredisko, majte v zálohe aj nejaký návrh na spoločný program, môže to byť prínosné pre obe zúčastnené strany.

3. Čo má stredisko k dispozícii?

Hojdačky, trampolína, wellness, športové ihriská, bazén, biliard, ohnisko, dataprojektor? Čo je pre vás dôležité, aké aktivity plánujete, v akom veku sú deti, ktoré do školy v prírode beriete a čo majú radi? Každé zo stredísk ponúka nejaké možnosti na zábavu. Niektoré viac vyhovujú starším deťom, niektoré viac predškolákom. Vyberajte stredisko podľa toho, čo od školy v prírode očakávate. Hovorí sa, že neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie. Napriek tomu, že von sa dá vyjsť za každého počasia, ak sa vyberáte do školy v prírode v období, kedy možno očakávať vyčíňanie dažďa, vetra či snehu, spoločenská miestnosť by v stredisku, do ktorého idete, nemala chýbať.

4. Kam na výlet?

Ak sa chcete deťom postarať o pestrý program a radi by ste ich zobrali zo strediska na nejaký výlet, potom určite treba brať úvahy aj možnosti, aké sa v okolí hotela nachádzajú. Tu sú dôležité najmä dva ukazovatele. Prvým z nich je vzdialenosť. Sú strediská, z ktorých sa dostanete k nejakému zaujímavému miestu pohodlne aj peši, sú však aj také, kde budete musieť využiť na prípadný výlet nejaký dopravný prostriedok. Druhým ukazovateľom je druh výletu, aký možno podniknúť. Menšie deti určite ocenia blízkosť ZOO či salašu s ovečkami a staršie napríklad radi splavia Hron či navštívia Aquapark. O čom sa momentálne učíte v škole alebo čo vás čoskoro v rámci učiva čaká? Múzeá, jaskyne, hrady, skanzeny, kultúrne pamiatky – to všetko možno absolvovať a deťom tak učivo zo školy viac priblížiť a urobiť ho nezabudnuteľným.

5. Ako sa zabaviť?

Sú dve možnosti. Buď si zostavíte kompletne vlastný program, alebo si necháte pomôcť. CK Bombovo ponúka bohaté edukačno-zábavné programy. Vo všetkých strediskách realizujeme Abecedu hier, Rýchlosťou svetla a Čarovný les bludičiek,. Tieto programy sú rozdelené do troch vekových kategórií, t.j. úrovňou zodpovedajú deťom materských škôl, prvému alebo druhému stupňu základných škôl. Každý z programov je špecifický a ponúka deťom rozličné vedomosti, skúsenosti a zážitky. V programoch sú zakomponované naše bohaté skúsenosti práce s deťmi, ale i odporúčania univerzitných kapacít a inovatívne nápady zo seminárov so študentami. Pri rozhodovaní o výbere programu sa zoznámte s jeho obsahom a vyberte pre deti ten, ktorý najlepšie zodpovedá ich povahám a záujmom.

6. Kto by neľúbil parené buchty?

Čo sa týka stravovania, mohlo by sa zdať, že ide o to posledné, o čo by ste mali zaujímať. Žiaľ, s rastúcimi počtami žiakov, ktorých trápi celiakia, cukrovka či iné zdravotné neduhy, otázka jedálneho lístka nie je zanedbateľná. Ak máte v triede žiakov, ktorých strava nie je o tom, či niečo ľúbia alebo nie, ale hlavne o tom, čo môžu a čo nie, je potrebné vyberať strediská, ktoré sú schopné a ochotné prispôsobiť menu týmto deťom. Dobrou správou je, že vo všetkých strediskách v ponuke CK Bombovo sa špeciálnym požiadavkám na stravu dieťaťa vedia prispôsobiť, a tak žiadne z detí určite nezostane hladné. Stačí, ak o tom včas informujete a spoločne s rodičmi pripravíme špeciálny jedálny lístok presne na mieru dieťaťa.

7. S kým sa vybrať do školy v prírode?

Máte jasnú predstavu, čo chcete, ale váhate pri výbere konkrétnej cestovnej kancelárie? Nebojte sa pýtať na to, čo vás zaujíma. Aké má kancelária skúsenosti? Má odborne zaškolených animátorov? Pozná dokonale každé zo svojich stredísk? Pomôže vám s určením optimálneho miesta a programu pre deti? Poskytuje animačný či športový materiál, alebo si musíte doniesť všetko vlastné? Má možnosť zabezpečiť zdravotníka či cestovné poistenie, alebo si to musíte zabezpečiť sami? Mnohé z týchto informácií sa dozviete už na samotnej stránke kancelárie, ak vám však akákoľvek informácia chýba, neváhajte a vyžiadajte si ju.

8. Koľko zaplatiť?

A samozrejme, koľko vás výlet bude stáť, to tiež pri rozhodovaní zohráva rolu.  To, k akej cene nakoniec dospejete, závisí od viacerých faktorov. Cena vybraného ubytovacieho zariadenia, náklady na dopravu, ponúkané bonusy, voľba programu či doplnkových služieb, využitie zliav či podpory z Ministerstva školstva a podobne. Rozhodujte sa uvážlivo so zreteľom na potreby detí. Prejdite si jednotlivé položky a vyberajte z ponuky to, čo naozaj využijete a vyhovuje vašim požiadavkám. Je jeden z rodičov detí lekár? Opýtajte sa, či pôjde s vami ako povinný zdravotný dozor. A čo ďalší rodičia? Vie niekto z nich vybaviť niečo sponzorsky ako ceny do súťaží? Buďte dôslední, nešetrite na kvalite, ale ani neplaťte za to, za čo nemusíte.

Hurá, štartujeme

Bez ohľadu na to, aké stredisko či program si vyberiete, platí, že bez trpezlivosti a úsmevu sa spokojnosť nikdy nedostaví. Ak sa nechystáte do školy v prírode s nejakou vojensky vycvičenou triedou detí, potom treba počítať s tými najrozličnejšími problémami. Janko ochorie, Miške sa nepáči izba, Zuzka neje cestoviny, Jurko je už veľký na trápne hry, Olinka sa bojí mravcov atď.  Všetko sú to možno drobnosti, ale práve tie vedia byť parádne otravné. Preto už od prvého okamihu, ako sa vyberiete na cestu, treba mať v zásobe najmä pevné nervy a dobrú náladu. S tými určite ľahšie prekonáte každú prekážku a postaráte sa deťom o nezabudnuteľné zážitky, o ktorých budú rozprávať ešte dlho po návrate zo školy v prírode. Tak teda s úsmevom vpred 🙂

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook