+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Ako spájať deti s prírodou

O prírode a potrebe jej ochrany sa v súčasnosti hovorí ozaj veľa. Rovnako veľa možno počuť o tom, že deti trávia priveľa času vysedávaním za počítačmi, čo nesie so sebou rôzne zdravotné problémy. Spájanie deti s prírodou tak má veľký význam. Jednak v nich pestujeme zodpovednosť za životné prostredie, jednak pobytom v prírode podporujeme ich fyzické i psychické zdravie. Vytvárať pozitívny vzťah k prírode možno pritom mnohými aktivitami, dnes si predstavíme aspoň zopár z nich.

Vlastná záhradka

Či už bývate v dome, alebo v paneláku, môžete dieťa podporiť v pestovateľskej činnosti. Zasaďte spolu v záhrade, alebo aj v črepníku na balkóne či v byte nejaký kvet, bylinky či zeleninu. Dieťa tak môže vidieť, koľko trvá, kým rastlina narastie, pravidelným polievaním sa učí zodpovednosti, čakaním na výsledok svojej práce trpezlivosti. Navyše, ak ste zasadili zeleninu, určite ju zje s väčšou radosťou, ako tú kupovanú.

Výlet do prírody

Slováci majú šťastie. Prírodu majú na dosah, nech bývajú kdekoľvek. Podniknúť tak výlet do prírody neznamená nevyhnutne dlhé cestovanie a náročné plánovanie. Krátke túry v lese či vychádzky do parku dobre poslúžia nielen fyzickej kondícii, ale tiež môžu byť zdrojom nových poznatkov – vysvetľujte deťom po ceste, ako sa volajú stromy či zvieratá, ktoré vidia, preskúmavajte spoločne terén, objavujte zaujímavé kamienky, foťte, čo nepoznáte a doma v knihách či na internete hľadajte to, čo ste nepoznali.

Návšteva zvieracej farmy a ZOO

Zvieratá vždy deti fascinovali. Domáce aj exotické, malé i veľké – všetky sú niečím zaujímavé a deti ich s úžasom pozorujú aj napodobňujú. Okrem klasickej ZOO dnes možno navštíviť aj rôzne farmy, kde sa to hmýri nielen exotikou, ale aj domácimi hospodárskymi zvieratami. Často je tu ponúkaná možnosť zvieratá nakŕmiť, pohladkať, povoziť sa na poníkoch.Deti tak môžu byť v úzkom kontakte s tým, čo mnohokrát poznajú len z učebníc či televíznych obrazoviek.

Kŕmenie vtáčikov

Už na jeseň môžete začať s prípravou vtáčej búdky. Zlepšujete tak zručnosti dieťaťa a zároveň ho motivujete vzdať sa trochu svojho času na niečo užitočné. Dieťa sa kŕmením vtáčeniec  v zime učí byť empatické, nápomocné, resp. vnímavé na potreby živých tvorov prírody. Za pozornosť určite stojí aj možnosť chodiť kŕmiť divé kačice plaviace sa po rieke či jazere. Ak sa rozhodnete pre túto možnosť, majte na pamäti, že chlieb a suché pečivo nie sú vhodné. Odborníci odporúčajú skôr mrazený hrášok, kukuricu, semená či hrozno.

Sezónne radovánky

K dobre známym a obľúbeným radovánkam v prírode patrí napríklad púšťanie šarkanov či stavanie snehuliakov. Okrem týchto však každé ročné obdobie prináša aj ďalšie možnosti, ako zabaviť deti v spojení s prírodou či jej darmi. O zábavu sa nám môžu postarať napríklad listy, ktoré sme nazbierali na prechádzke. Doma ich priložíme na papier, obkreslíme a obkreslenú predlohu vymaľujeme tak, aby sa list na papieri čo najviac podobal na ten, ktorý sme priniesli z prírody. Ak dieťa popritom naučíme aj názov stromu, z ktorého list pochádza, rozšírime jeho vedomosti z prírody. Na tvorivé práce môžu dobre poslúžiť aj gaštany, z ktorých možno vyrobiť rôzne zvieratká. Drevené konáriky sú zas ideálne na tvorbu rôznych domčekov, škatuliek či ozdôb… fantázii sa medze nekladú.

Magická obloha

Určiť, aké hviezdy vidíme na oblohe, to býva tvrdý oriešok aj pre mnohých dospelých, nie to ešte pre deti. Veľký a malý voz zvládne každý, horšie je to s ostatnými hviezdnymi obrazcami. Práve pozorovanie nočnej oblohy však môže byť pre dieťa nevšedným zážitkom a zároveň umožňuje vidieť rodnú planétu Zem ako malú súčasť obrovského sveta. Ak budete pozorovať nočnú oblohu pravidelne, deti objavia, že sa mení. Raz je tmavšia, raz svetlejšia, raz je mesiac okrúhly, potom z neho polka chýba, raz sú hviezdy žiarivejšie, potom menej…

Spoznávať oblohu spolu s deťmi môžete pomocou hviezdnej mapy alebo mobilnej aplikácie. Zaujímavé pre deti môže byť aj tvorenie súhvezdí (stačí na to špajdľa a mäkké cukríky ako marshmallows).

Dobrovoľní ochranári

Príležitostne možno v televízii vidieť, že sa kdesi konalo podujatie na vyčistenie životného prostredia. Dobrovoľníci sa zídu a čistia od odpadkov park, priestor pred panelákom, rieku… Pokiaľ nejde o žiadny náročný terén, je to ideálna príležitosť, ako deti zapojiť do zmysluplnej aktivity a dať im lekciu o ochrane prírody, o tom, ako sa v nej správať a zároveň im vštepovať pocit spoluzodpovednosti za to, kde žijeme.

Škola v prírode

Je jedným zo spôsobov, ako dostať dieťa do prírody spolu s vrstovníkmi a ukázať im, že pobyt vonku nie je nuda a na zábavu netreba nevyhnutne moderné technológie a hračky. Deti v školách v prírode absolvujú totiž nielen vyučovanie na čerstvom vzduchu, ale tiež spoločne odhaľujú jej tajomstvá, budujú lesné prístrešky, hľadajú stopy, spoznávajú všetko živé navôkol, popritom behajú po lúkach a zároveň utvrdzujú vedomosti nabraté z učebníc.

Čo spolu podnikáte v prírode s Vaším dieťaťom Vy? Ako vníma prírodu? Chodí rado vonka? Budeme sa tešiť, ak nám o svojich skúsenostiach napíšete na Facebooku.

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook