+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Florbalový tábor – ideálny pre dievčatá i chlapcov

Ak vaše dieťa patrí k nadšencom florbalu, jednej z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich kolektívnych hier, florbalový tábor je to ideálne miesto práve pre neho. Týždeň strávi rozvíjaním herných schopností, upaľovaním za florbalovou loptičkou, strieľaním na bránku, kondičnými cvičeniami, ale i zábavou a relaxom. Chlapec či dievča, začiatočník alebo pokročilý, každý si tu nájde miesto, rozhýbe telo a preverí svoje zručnosti v tíme spoluhráčov.

 

 

Objav z nudy

Čoraz viac populárnejší florbal sa označuje ako hra pre všetkých. Ide o kolektívny halový šport, prednosťou ktorého sú podľa Fínskeho florbalového zväzu tri „H“ – Helppo (jednoduchý), Hauska (zábavný) a Halppa (lacný).

 

Za jeho vznik vraj vďačíme škandinávskym krajinám, oficiálne najmä švédskej mládeži z Göteborgu, ktorá nudu po vyučovaní začala zaháňať kedysi okolo roku 1970 práve hrou podobnou dnešnému florbalu. Táto pohybová aktivita tu dostala názov innebandy. O pár rokov neskôr zaznamenávame rozvoj tohto športu aj vo Fínsku (tu sa pre zmenu nazýva salibandy) a svoju vlastnú cestu si razil aj vo Švajčiarsku (pod názvom unihockey).

 

Svojou troškou do mlyna v rámci rozvoja hry prispeli však aj USA. Okrem toho, že sa tu zrodili plastové hokejky (konkrétne v továrni v Lakeville), vznikla tu aj slávna dierkovaná plastová loptička (dvakrát väčšia ako súčasná florbalová), ktorá pôvodne slúžila na tréning bejzbalovým nadhadzovačom.

 

V roku 1986 založili Švédsko, Fínsko a Švajčiarsko Medzinárodnú florbalovú federáciu. Došlo k zjednoteniu pravidiel hry a prvé majstrovstvá sveta sa konali vo Švédsku v roku 1996. Dnes má federácia viac ako 50 členov, pričom Slovensko bolo do nej prijaté v roku 1999. Odvtedy už očaril tisíce detí i mladých, vznikli mnohé florbalové kluby a venuje sa mu čoraz viac nadšencov.

 

 

Letná florbalová akadémia

Tí, ktorí už majú s florbalom skúsenosti, vedia, že florbal je hra rýchla, vyžadujúca sústredenie a dobrú koordináciu. Byť v nej dobrý chce odhodlanie, chuť pracovať na sebe a svojej kondičke. V tábore si tak účastníci budú zlepšovať schopnosti nielen vo vzájomných zápasoch, ale tiež pracovať na zdokonaľovaní svojich pohybových a herných zručností, k čomu patria napríklad:

 

  • vedenie a ovládanie loptičky,
  • driblovanie, spracovanie nahrávky, streľba na bránku,
  • základné brankárske postoje a riešenie obranných situácií,
  • hra jeden na jedného,
  • kľučky a rôzne finty,
  • základné kompenzačné a strečingové cvičenia.

 

Táborový program je zostavený tak, aby boli deti zaťažované všestranne, so zohľadnením ich veku  (do tábora sa môžu prihlásiť deti od 8 do 16 rokov) a fyzických možností. Dôraz sa kladie na zábavu a podporu radosti z pohybu. Okrem toho na účastníkov tábora čaká challenge day, super turnaj a aj ceny pre víťazné tímy a jednotlivcov.

 

 

Kto sa bude venovať deťom?

Na deti a mladých pri športových aktivitách bude dohliadať Adrián, bývalý extraligový brankár DFA Nitra, aktuálne asistent trénera mužov DFA Nitra, v minulom roku hlavný tréner dorastencov. Florbalu sa venuje 8 rokov, na jeho konte je mnoho medailí a ocenení za najlepšieho hráča a brankára. Absolvoval aj trénerský a rozhodcovský kurz. Pomáhať mu bude aj aktívny hráč florbalu Adam, ktorý je študentom odboru Športu a rekreácie na UKF v Nitre a tiež kondičným trénerom dorastu.

 

 

Čo okrem florbalu?

Je jedno, aké zameranie má tábor, ku každému animačnému programu neodmysliteľne patria aktivity ako večerná opekačka, diskotéky, tradičné i netradičné hry v prírode či výlet za dobrodružstvom. Všetko toto čaká aj na účastníkov Letnej florbalovej akadémie, vrátane kúpania sa v krytom a vonkajšom bazéne a preverenia šikovnosti rúk pri pečení chleba, výrobe náramkov či hrnčekov, batikovaní dresov a podobne. O zábavu je teda dobre postarané a nudiť sa rozhodne nikto nebude.

 

 

Netreba váhať

Či je vaše dieťa začiatočník alebo pokročilý, dievča alebo chalan, nezáleží na tom. Jediné, čo potrebuje je nadšenie, zápal pre hru, chuť zakričať si góóóól a byť súčasťou partie, ktorá drží pohromade, nech už je skóre akékoľvek. Noví kamaráti, kopec pohybu, skvelé aktivity – to je Letná florbalová akadémia, ktorá je zárukou prežitia nevšedných chvíľ v krásnom prostredí rekreačnej oblasti Počúvadlo.

 

Ak hľadáte letný pobyt, ktorý sa dieťaťu postará o zábavu a zároveň podporí jeho zdravie a zručnosti, niet prečo váhať… florbalový tábor ponúka spojenie príjemného s užitočným a zážitky, na ktoré váš malý športovec zaiste bude ešte dlho spomínať. Možno aj na stupni víťazov, ak sa raz stane olympijským víťazom. Veď snáď nie nadarmo sa Medzinárodná florbalová federácia snaží, aby bol tento krásny šport zaradený do programu olympijských hier:)

 

Chcete sa o Letnej florbalovej akadémii dozvedieť viac? Navštívte túto stránku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook