+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Hry pre deti v prírode

Nech sa doba akokoľvek mení, jedno zostáva nezmenené – dieťa a jeho predstavivosť. Detská fantázia je obrovská, a tak mu stačí naozaj len málo k zábave. Nepotrebuje žiadne zložité hračky, nepotrebuje počítač či telefón, aby zahnalo nudu. Dnes vám ponúkame zopár tipov na hry pre deti v prírode. Pretože práve príroda je nielen vynikajúcim zdrojom zábavy, ale má tiež kopec pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Hor sa teda na čerstvý vzduch..

 

 

Kto hľadá nájde

Princíp je veľmi jednoduchý a hra umožňuje rôzne obmeny. Môže ju hrať jednotlivec i skupina detí, napríklad v škole v prírode. Výhodou je, že nepotrebujete žiadne pomôcky a umožňuje deťom sústrediť sa na detaily v prírode. Poznáte to úslovie: Pre les nevidí stromy? Práve pri tejto hre deti môžu objavovať jednotlivé prvky a súčasti prírody, naučiť sa, čo do nej patrí a čo nie, zvyknúť si na pohyb v prírodnom teréne a podobne.

 

 

Príklady hier:

Náš liek – Vopred si pripravte zoznam niekoľkých prírodných ingrediencií, napr. šiška, kvietok, steblo trávy, kôra, konárik… Úlohou dieťaťa je tieto ingrediencie nájsť a pozbierať. Ak sa hrajú skupiny detí, môžu aj súťažiť o to, kto pozbiera ingrediencie v čo najrýchlejšom čase. Za každú nájdenú vec dieťa získa body. Nakoniec dieťaťu vysvetlite, aká podstatná je príroda a každá jej súčasť pre náš život. Bez konárikov (stromov) by sme nemohli dýchať, z peľu rastliniek nám včely pripravia med atď. Hru hráme na otvorenom priestore, ideálne na rovnej lúke, aby sme stále mali deti na očiach.

 

Čo sem nepatrí – Rozmiestnite na lúke (alebo v nejakom prírodnom areáli) predmety, ktoré nepatria do prírody (napríklad obaly zo sladkostí, hračky, plastové fľaše…) a vyzvite deti, aby predmety ponachádzali a vyzbierali. Ide o náučnú hru, ktorá má viesť deti k ochrane prírody a k výchove, ako sa správať v prírode.

 

Hry typu Kto hľadá, nájde môžete hrať obyčajne aj v záhrade. Obohatiť sa dá o ukryté odkazy (napríklad hádanky, básničky, ktoré je nutné poskladať do celku odkaz po odkaze), vyznačené cestičky (z krepového papiera), naplánovať môžete jednotlivé kroky tak, že dieťa musí prejsť určitú trasu a v každom vyznačenom mieste urobiť nejakú zábavnú vec (10 krát vyskočiť, napodobniť psa…).

 

 

Tvoríme, kým niečo nestvoríme

Jednoduché tvorivé hry, ktoré si vyžadujú najmä kreativitu. Deti si v nich precvičujú svoje zručnosti a opäť tu platí, že variácií hier je mnoho. Príklady hier:

 

Staviame si lesodom – je úloha pre skupiny detí, ktorej cieľom je, aby si deti dokázali v lese vytvoriť malý, útulný lesodom alebo aj bunker, ktorý  im môže slúžiť ako úkryt pred ostatnými skupinami detí, na tajné porady, je dobre schovaný pred ostatnými, a to nielen ľuďmi, ale aj zvieratkami. Deti pritom zažívajú dobrodružstvo a učia sa, ako prežiť v prírode. Môžete im pridávať úlohy na vyzdobenie lesodomu, doplniť úlohu o rozprávkový príbeh – „predstavte si, že ste sa stratili a musíte niekoľko dní bývať v lese… čo všetko budete potrebovať v domčeku, aby sa vám pohodlne sedelo“ a podobne. Na túto hru obyčajne potrebujete aj špagátiky, ktorými môžu deti spájať konáre či použiť ich pri vytváraní dekorácií do domčeka. Pri stavbe lesodomu dávame pozor, aby deti na stavbu nepoužívali príliš veľké drevené konáre a trámy, ktoré by im mohli spôsobiť úraz. Lesodomy staviame v ľahko dostupnom teréne, ideálne sú pekné čistinky, stromy s nízkymi haluzami atď.

 

 

Tvoriť však možno z prírody všeličo. Z konárikov môžete vytvárať jednoduché predmety, búdky pre vtáčikov, z listov a rastliniek robiť kytice, herbáre, z kamienkov stavať hrádze na lesnom potôčiku, z kôry robiť prívesky… fantázii sa ozaj medze nekladú.

 

 

Nohy, ruky v pohybe

Nič nie je snáď jednoduchšie, ako vybiť energiu hrou v prírode. Miesta je tu dosť na behanie, skákanie, loptové hry, tradičné i netradičné hry, ktoré deťom dovoľujú poriadne sa rozhýbať a pritom sa dobre zabaviť. Príklady hier:

 

Zmotaniny – medzi dvoma stromami (alebo inými prekážkami) vytvoríme zmotaninu. Spodný špagát je vo výške 30 cm, aby sa nedal podliezť, horný minimálne 1,5 metra, aby sa nedal prekročiť. Cieľom hry je, aby deti postupne prechádzali zmotaninou tak, aby sa jej nedotkli. Zabaviť sa pri tejto hre môže dieťa samo, ale vhodná je aj pre skupinku detí, ktoré môžu spolu súperiť. Kto prejde bez dotknutia sa špagátu, získava body, ten kto sa špagátu dotkne, body stráca. Prechod cez zmotaninu môžete aj stopovať, a tak za určitú rýchlosť môžu byť body navyše. Táto hra je nenáročná na priestor, zahrať si ju možno aj v záhrade.

 

Ja som slon – dostatočne ďaleko od seba vyznačíte dva štarty. Približne 15 metrov od štartu umiestnite predmet, ktorý bude slúžiť ako hranica (napríklad bunda, palička,…). Na štarty postavíte deti. Každé z nich spraví slona – jednou rukou sa chytí nosa a druhú ruku prevlečie okom, ktoré vzniklo chytením nosa prvej ruky. Predkloní sa a na povel štart urobí 10 otočiek okolo vlastnej osi. Pozor na počet otáčok. Rozmotá sa zo slonej polohy a vyrazí po dráhe okolo hranice. Ktoré z detí prvé prebehne do cieľa, vyhráva. Môžete to hrať aj so skupinkami detí. Vtedy sa hra končí až vtedy, keď do cieľa dobehnú posledné deti z každej skupinky.

 

Pravá, ľavá, dopredu, dozadu – nájdete si rovný terén, ideálne nejakú lúku a postavíte na ňu nejaký predmet. Dieťaťu predmet ukážete, potom mu šatkou zaviažete oči, párkrát ho zatočíte a začnete ho navigovať (vy alebo ďalšie dieťa), aby aj so šatkou na očiach našlo daný predmet. Deti si tu dobre precvičujú heslá ako pravá, ľavá, učia sa koncentrovať a počúvať na jednej strane, dávať dobré pokyny (správne navigovať) na druhej strane. Hru môžete sťažiť poukladaním rôznych prekážok v teréne, prípadne doplnkovými úlohami (dostaň sa k stromu a napi sa – stále so zaviazanými očami).

 

Buldoci a čivavy– ide o hru pre skupinu detí. Hráči sa postavia na jednu stranu ihriska. Rodič alebo animátor určí 3 hráčov, ktorí budú predstavovať buldogov, ostatní hráči predstavujú čivavy. Na povel štart sa snažia čivavy prebehnúť cez hracie pole na druhú stranu bez toho, aby ich chytili buldoci. Ak buldog chytí čivavu a zdvihne ju do vzduchu, z čivavy sa stáva buldog.

 

 

Nie je hra ako hra

Pozitívny vplyv prírody na dieťa je už dávno dokázaný. Napriek tomu deti trávia v prírode stále menej a menej času. Oproti tomu prudko stúpa počet hodín, ktoré naše ratolesti pozerajú do počítačov či mobilov. Aj na tomto poli sa však robia výskumy a ich výsledky veru nie sú zrovna radostné. Digitálne obrazovky totiž účinkujú na mozog rovnako ako kokaín, t.j. mozog dieťaťa hrajúceho hru na mobile vyzerá rovnako ako mozog pod vplyvom tejto drogy. Nadarmo zrejme osobnosti ako Steve Jobs či digitálni inžinieri zo Silicon Valley neposielajú svoje deti do tzv. neelektronických škôlok a nevychovávajú ich bez prístupu k zariadeniam ako tablety, mobily, i Pady a podobne. Nuž, príroda veru volá… je čas sa ísť trochu zdravo zabaviť:)

 

Chodíte s deťmi do prírody? Aké hry sa s nimi vonku hrávate? Podeľte sa s nami o zábavné historky z výletu do prírody na Facebooku.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook