+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Prvý letný tábor

Čoho by ste sa mali vyvarovať?

Každé dieťa odchádza na svoj prvý tábor zvyčajne s miernou neistotou, ale zároveň by sa malo na tábor tešiť. So svojimi novými kamarátmi zažíva radosť pri hrách, kúpaní v bazéne, výletoch za poznaním a dobrodružstvom. Kto sa v tábore nenudí, nemá čas ani na veľké šibalstvá, preto ponúka letný tábor deťom veľa kratších činností. Striedajú sa často rôzne oddielové aktivity (osvedčené športové hry, hry v lese, kúpanie v bazéne, kreatívna tvorba …) a celo-táborové bombové hry.

 

Vždy sa v bohatom programe najdú aj chvíle, kedy majú deti čas pre seba, možnosť porozprávať sa s kamarátom, alebo súrodencom – počas popoludňajšieho odpočinku, osobného voľna, pred nástupom, pri spoločných hrách atď. Deti zľahka ochutnávajú zo všetkého, čo majú pripravené a čo si predstavíte pod pojmom táboruj bombovo. K dobrému táboru určite patrí táborák s opekaním, nočná vychádzka do lesa, pre nebojácnych aj ľahko strašidelná nočná hra, výlety, kúpanie v bazéne, dobrodružné pátračky, vychádzky a ďalšie zaujímavé aktivity. Tábor dáva veľký priestor aktívnym až hyperaktívnym deťom, ktoré trochu trpia počas sterilného školského vyučovania, kvôli častému napomínaniu. Veľa krát v táborovom prostredí vyniknú práve tieto deti a ich aktivitu oceňujú aj ostatné deti a vedúci.

 

 

JE MI TROŠKU SMUTNO – ALE V TÁBORE VYDRŽÍM

V mladšom veku (5-8 rokov) nie su výnimkou deti, ktorým je občas smutno za domovom. Nestáva sa, že by bolo dieťaťu smutno počas dňa pri hrách, alebo inom programe. Smutná chvíľka prichádza väčšinou pri telefonátoch s rodičmi, alebo až večer, keď sa začne stmievať a vynoria sa spomienky na maminu (bračeka, psíka, plyšáka…). Je dobré neprerušiť kontakt s domovom a písať iba dobré a povzbudivé správy.

 

Zdôraznite svojmu drobcovi, ako ste na neho hrdý, že všetko zvládne a ako veľmi sa tešíte na rozprávanie o zážitkoch z tábora. Nechajte svoje dieťa nerušene prežívať úžasné táborové dobrodružstvo, ku ktorému neodmysliteľne patrí prekonávanie prekážok a trošku nepohodlia. To všetko patrí k základným predmetom školy života a každé dieťa by ich malo čo najskôr absolvovať.

 

 

DETI VEĽMI CITLIVO REAGUJÚ NA NEPRÍJEMNÉ SPRÁVY Z DOMOVA.

Určite nepíšte a nehovorte, ako veľmi sa Vám cnie, alebo že ochorelo domáce zvieratko a už vôbec mu nemôžete hovoriť o nejakej tragickej udalosti. Najlepšie je s takýmito správami počkať až do návratu dieťaťa domov, i keď takto odkladané správy môžu všetko sťažiť Vám. Dieťa by však mimo domu a bez rodičov mohlo zbytočne trpieť smútkom, neistotou a starosťami o svojich najbližších.

 

Osvedčilo sa, presvedčiť na pobyt v tábore aj dobrého kamaráta, či kamarátku s ktorým dieťa zvládne všetko omnoho ľahšie a bude sa tak mať s kým deliť o svoje zážitky aj dávno po tábore. Veľmi dôležitá je však najmä príprava dieťaťa na pobyt v tábore ešte dlho pred jeho konaním. Stáva sa veľmi zriedka, žeby dobre pripravené dieťa odišlo z tábora kvôli tomu, že sa mu cnie za domovom.

 

 

 
 
 

AKO PRIPRAVIŤ SVOJE DIEŤA A SEBA NA POBYT V TÁBORE

  • Rozprávajte sa spoločne o všetkom peknom, čo Vaše dieťa v tábore môže zažiť.
  • Aj z nákupov na tábor (napríklad baterky) sa dá urobiť malý sviatok.
  • Zdôrazňujte, akí ste hrdí na to, že táborové dobrodružstvo zvládne bez mamy a otca a že si veľmi prajete, aby v tábore vydržal/a.
  • Pozrite si spolu fotky z tábora, alebo si otvorte niektoré z videí.
  • Pokiaľ Vaše dieťa nespalo nikdy samo mimo domu, dohodnite sa s rodičmi jeho kamarátov, alebo príbuznými.
  • Také prespanie je veľké dobrodružstvo a skvelá príprava.
  • Skúste se dohodnúť s rodičmi kamaráta, s ktorým by rád prežil tábor spoločne.
  • Úplne najlepšie je poslať dieťa na kratšiu víkendovú výpravu.
  • Spoznať prostredie, vedúcich a pár kamarátov ešte pred začiatkom tábora môže tiež pomôcť.
  • Pripravte aj seba na chvíle odlúčenia a nepríjemné predstavy, či sa Vášmu drobčekovi neubližuje alebo sa mu necnie za domovom.
  • Skúste to vziať z druhej strany a UŽITE SI TO.
  • Slastných 7 dní bez detí môže byť niekedy lepšie ako dovolenka na Havaji.
  • Odolajte pokušeniu ísť do tábora dieťa navštíviť a potešiť.
  • Tábor je pre neho veľké dobrodružstvo – nechajte ho prežiť tábor naplno.
  • Ostanú mu zážitky na celý život.
  • Môžete si nachystať aj nejaký ten listový papier a obálku k tomu.
  • Dieťa sa určite poteší, ak ho prekvapíte listom s “najnovšími informáciami z domova

 

 

ČOHO BY STE SA MALI VYVAROVAŤ

  • Nestrašte dieťa táborom: „No počkaj, tábor ťa naučí, ako sa ukladajú hračky, umývajú ruky, budeš musieť počúvať na slovo“ a pod. Je to pri malom šibalovi lákavé, ale radšej sa premôžte a zbytočne ho neznepokojujte, pretože pokiaľ sa to nenaučil doteraz, za 7 dní v tábore sa toho veľa nezmení.
  • Nesľubujte dieťaťu, že za ním prídete, keď sa mu bude cnieť – tým mu nechtiac dávate návod, ako si pobyt skrátiť.
  • Zvážte, či dáte dieťaťu mobil. Ak dokážete žiť s rizikom, že drahý mobil môže skončiť počas programu stratený v lese, alebo na dne jazierka a veríte si, že odoláte aj prípadným naliehavým žiadostiam o návrat domov, potom je to v poriadku. V opačnom prípade je lepšie spoľahnúť sa na vedúcich. V prípade komplikácií sa Vám určite ozve niekto z vedenia tábora a dohodne s Vami ďalší postup.

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook