+421 37 6522 523
+421 915 774 213
+421 903 722 734
Pondelok - Piatok:
09:00 - 12:00
a 13:00 - 15:00
Bombovo
Novozámocka 230
949 01 Nitra

Keď už babka nevládze

Ak ste zamestnaný a vaše dieťa ochorie, prípadne má prázdniny, je priam ideálne, ak máte poruke starého rodiča, schopného postarať sa o vaše dieťa. Je to jedna z veľkých výhod, ktoré nám veľakrát uľahčia život. Avšak rola babky a dedka strážením dieťaťa zďaleka nekončí. Na poli vzťahov najstarších a najmladších členov rodiny sa už robili mnohé výskumy a bol preukázaný pozitívny vplyv jedných na druhých.

 

 

Starý rodič na nezaplatenie

V prvom rade treba povedať, že starí rodičia pomáhajú deťom vnímať históriu, rodinné korene a tradície, odovzdávajú svoje skúsenosti a zážitky, ktoré aj dieťa bez záujmu o nudný dejepis môže vnímať ako pútavé rozprávanie o minulosti. Dieťa sa prirodzenou cestou dozvedá o tom, ako to bolo kedysi, keď bola babka malá, hoci predstaviť si babku ako malé dievčatko môže byť občas naozaj ťažké 🙂

 

Starí rodičia sú však nielen zdrojom poznatkov pre vnúčatá. Ak panujú medzi týmito dvoma generáciami dobré vzťahy, potom sa zo starých rodičov často stávajú aj pozitívne vzory pre vnúčatá, sú reprezentantmi  hodnôt a dobrých mravov, inšpiráciou do života. Starí rodičia dodávajú pocit istoty a bezpečia, sú „spojencami“ v situáciách, kedy sa deti boja zdôveriť rodičom, zvyšujú sebavedomie, čo je dôležité pre dosahovanie úspechov detí v budúcnosti.

 

Výhodou starých rodičov, pokiaľ sú už na dôchodku, je ich dostatok času venovať sa deťom. Nie sú v strese, čo všetko musia stihnúť a aktivity s deťmi si tak viac vychutnávajú a sú trpezlivejší. Nie sú už zaťažení prílišnou zodpovednosťou a pocitom, že musia dieťa vychovávať. Na to sú tu predsa rodičia. A tak sú benevolentnejší a často preukazujú viac pochopenia pre detské „výmysly“ ako rodičia.

 

 

Úcta k starším a dobré správanie

Významným je pritom aj samotné trávenie času spolu. V detskom podvedomí sa totiž vyvíja rešpekt, úcta k starším ľudom (nielen starým rodičom) a autoritám, rozvíja sa trpezlivosť a pochopenie pre ostatných. Vzťahy starých rodičov a vnúčat sú však veľmi ovplyvnené postojom rodičov. Deti preberajú vzorce správania od rodičov, a teda ako sa oni správajú k svojim rodičom, tak sa deti budú správať k starým rodičom (a s vysokou pravdepodobnosťou aj k samotným rodičom, keď zostarnú).

 

Bolo tiež dokázané, že deti, ktoré majú starých rodičov, sa rýchlejšie sociálne adaptujú, skôr sa u nich vyvinie zmysel pre humor a tolerancia k realite života (vnímanie starnutia človeka a smrti ako prirodzených a nevyhnutných súčastí života). Dokonca sa dokázalo, že prítomnosť starých rodičov v živote u dospievajúcich vnúčat znižuje riziko depresie či deviantného správania.

 

 

Hurá, prázdniny

Deti prázdniny milujú. Z pochopiteľných dôvodov. Rodičia už až takí nadšení obyčajne nie sú. Obzvlášť z tých letných. Trvajú totiž pridlho a postarať sa o deti v tomto období nie je vzhľadom k zamestnaniu jednoduché. Ak je v rodine aspoň jeden starý rodič, ktorý môže pomôcť, je to vskutku ideálne. Nielen z dôvodov, ktoré sme uviedli vyššie, ale i z tých praktických. Žiaľ, hoci na Slovensku máme viac ako milión dôchodcov, mnohí sa na pomoc z tejto strany spoliehať z rozličných príčin nemôžu. Musia tak hľadať iné riešenia, čo s deťmi cez prázdniny.

 

 

Pomoc v podobe letného tábora

Jednou z možností, ako cez prázdniny zabezpečiť deťom program, je poslať ich do letného tábora. Nejde síce o celoprázdninové riešenie, ale určitú etapu určite pokryje. Výhodou je,  že súčasná ponuka je široká a možno tak dieťaťu poskytnúť zábavu na mieru jeho potrebám, záľubám, schopnostiam. Má vaše dieťa rado šport? Potom ho pošlite do športového tábora. Chcete, aby sa zdokonalilo v angličtine? Nie je problém, jazykový tábor je tiež v ponuke. A aj dobrodružný, umelecký, oddychový, mystický…  Okrem toho, že dieťa strávi čas hodnotne, zaujímavo a v spoločenstve vrstovníkov, si zároveň môžu byť rodičia istí, že je o ich deti profesionálne postarané.

 

 

Namiesto babky opatrovateľka

Poznáme to prevažne z amerických filmov. Manželský pár si chce spraviť pekný večer, a tak si najmä opatrovateľku, obyčajne nejakú sympatickú študentku, ktorá sa postará večer o deti. Nie je to však len americká realita. Skúste si toto slovo zadať do vyhľadávača a zistíte, že ani u nás o opatrovateľky-babysitterky nie je núdza. Nájdete ich aj s profilmi, hodnoteniami a odporúčaniami od iných rodičov a určite vám môžu výrazne pomôcť pri strážení detí počas prázdnin. Nemusíte sa pritom spoliehať len na dojem z fotografie či profilu, pozvite si ich na pohovor a zistite, ako na vás pôsobia, či ako na ne vaše dieťa reaguje skôr, ako ich necháte prvýkrát osamote.

 

Ak máte obavy z cudzích osôb, skúste sa poobzerať po niekom z vášho okolia. Možno nejaký študent zo širšieho rodinného kruhu si rád privyrobí strážením detí. Za zváženie tiež stojí možnosť spojiť sa s ďalšími matkami (napríklad spolužiakov vašich detí) a vzájomne si vypomôcť, či „objednať“ pre skupinku detí spoločnú opatrovateľku. Mohlo by to byť ekonomicky výhodnejšie a deti budú mať zo spoločnosti kamarátov určite radosť.

 

 

Babka, dedko, ako sa máte?

Starí rodičia môžu byť úžasne nápomocní po viacerých stránkach. Tí z nás, ktorí ich majú pri sebe a vedia, že sa na nich môžu ešte stále spoľahnúť, majú v rukách doslova poklad. Deti sa od nich môžu mnohé naučiť a nám ich prítomnosť môže mnoho uľahčiť. Ale i keď sa už nevládzu o naše ratolesti plnohodnotne postarať, určite by sme im mali dať priestor na spoločné trávenie času a komunikáciu s vnúčatami. Pozitívny vplyv je totižto preukázaný nielen v smere od starého rodiča k dieťaťu, ale aj naopak, teda od dieťaťa k starému rodičovi.

 

Babka s dedkom sa starosťou o vnúčatá, hrami s nimi, rozhovormi s nimi udržujú v kondícii, podporuje to ich psychiku, pozitívne myslenie, umožňuje im to cítiť sa stále potrebnými súčasťami rodiny. Dobré vzťahy medzi najstaršími a najmladšími členmi v našich rodinách sa určite vyplatia. Aj keď sa nám možno nedostane odmeny v podobe „stráženia“ detí cez prázdniny či pri inej príležitosti.

 

Chodili ste na prázdniny k babke? A čo vaše deti? Aké sú vaše skúsenosti so starými rodičmi? Pochváľte sa vašou babkou či dedkom na facebooku🙂

 

Ak bol tento článok pre Vás užitočný, nezabudnite lajknúť náš Facebook